NAJAVA SRPSKOG ZDRAVSTVA ‘Marihuana liječi, legalizirat ćemo ju u medicinske svrhe’

tačno.net
Autor 25.9.2014. u 11:18

NAJAVA SRPSKOG ZDRAVSTVA ‘Marihuana liječi, legalizirat ćemo ju u medicinske svrhe’

Srpsko Ministarstvo zdravlja najavilo je mogućnost da uskoro legaliziraju upotrebu marihuane u zdravstvene svrhe.

Obzirom da medicinska struka priznaje zdravstvene benefite koje ova, dugo vremena ilegalna biljka, ima kod mnogih bolesti, među kojima su karcinom, multipla skleroza, AIDS – sve je više zemalja koje se odlučuju na legalizaciju marihuane. Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je stoga mogućnost legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

‘Za sve što daje rezultate u liječenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće raditi probleme da bi se uvelo u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno je da nećemo bježati od nečega što daje rezultate. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo građane upoznati o čemu se radi’, rekao je ministar Lončar za tamošnje dnevne novine ‘Blic’.

Stoga će Lončar organizirati niz javnih tribinu na kojima će ljude upoznati s koristima ove biljke u medicini. Mnoge zemlje su već legalizirale upotrebu marihuane u medicinske svrhe, među njima su i Češka i Slovenija.

Njemačka je nedavno čak dozvolila svojim građanima da sami uzgajaju marihuanu. Osobe koje trpe kronične bolove u Njemačkoj, naime, mogu uzgajati marihuanu “u terapeutske svrhe”.

Pušenje trave ublažava simptome kemoterapije

Marihuana ili kanabis u terapiji različitih bolesti legalna je u 14 američkih država.

– Glavni psihoaktivni sastojak kanabisa, delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), može imati opuštajuće, kao i blago do umjereno analgetičko djelovanje, stimulirajuće djelovanje na apetit te djelovanje protiv mučnine i povraćanja – pojasnila je dr. Švob Štrac. – Istraživanja su pokazala da THC ublažava simptome oboljelih od AIDS-a, kao i oboljelih od raka koji prolaze kemoterapiju, povećavajući njihov apetit i smanjujući mučninu i povraćanje, te su upravo u te svrhe u određenim zemljama odobreni Marinol (Dronabinol), izomer THC-a, i Nabilon, sintetski kanabinoid – objasnila je dr. Švob Štrac. Istaknula je da se THC pokazao također učinkovit u svrhu ublažavanja neuropatske boli i spastičnosti u oboljelih od multiple skleroze. – Na temelju rezultata ovih istraživanja u određenim zemljama odobren je Sativex, preparat kanabisa, koji sadrži THC zajedno s kanabidiolom.

Sativex se sada također istražuje i za ublažavanje boli u obo-ljelih od raka i neuropatske boli različitog porijekla – rekla je naša sugovornica, upozorivši i na negativan učinak THC-a.

– Pojedina istraživanja upućuju i na moguće negativne učinke THC-a, poput gubitka kratkotrajnog pamćenja, povećanog rizika razvoja psihoza i shizofrenije, kao i sma-njenog kvocijenta inteligencije u mladih koji su uzimali kanabis u dobi ispod 18 godina, dakle u vremenu još uvijek intenzivnog razvoja mozga – naglasila je dr. Švob Štrac.

No, oboljeli u Hrvatskoj još uvijek ovu biljku nabavljaju na crnom tržištu. Iako dokazano pomaže ljudima koji su oboljeli od raka da lakše podnesu mučne kemoterapije, dakle, ublažava im bol, a u nekim slučajevima je zabilježeno da djeluje i na suzbijanje daljnjeg širenja metastaza, oni se još uvijek moraju izlagati riziku kako bi se liječili.

Osim velikih financijskih izdataka, problem je što ne postoji sustav kontrole, te se tako niti ne može nadzirati kvaliteta proizvoda koji se kupuje.

U Hrvatskoj legalizaciju marihuane u medicinske svrhe zastupa ORaH Mirele Holy, koji otvoreno podržava tu opciju.

Jutarnji

tačno.net
Autor 25.9.2014. u 11:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija