Naučnici bliži objašnjenju postanka sveta

Autor 7.6.2011. u 01:25

Naučnici bliži objašnjenju postanka sveta

Naučnici koji rade pri Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) objavili su da su pronašli način da “uhvate” na više od 15 minuta atome antimaterije koji uglavnom nestaju posle delića sekunde.

To će omogućiti naučnicima da te atome ispitaju u nadi da će razumeti šta se desilo u prvim trenucima postanka univerzuma.

Ovo postignuće je značajno poboljšanje ranijih pokušaja da se uhvati antivodonik, koji kao i sva antimaterija teži da nestane pre nego što naučnici stignu da ga ispitaju.

“Krenuli smo od dve desetine sekunde do 1.000 sekundi”, rekao je američki naučnik Džefri Hengst, portparol istraživačkog tima ALFA koji tradi u CERNU-u.

Poboljšani metod se sastoji u tome da se atomi antivodonika ohlade na manje od pola stepeni iznad apsolutne nule (oko -273 stpeni celzijusovih). Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Physics”.

Hengst je rekao da produžavanje životnog veka antivodonika znači da naučnici imaju vremena da ga uporede s atomima vodnika.

Portparol Američkog instituta za fiziku Filip Ševe rekao je da je postignuto pobljšanje, ali da nije reč o nečemu novom. “Sada će morati da uhvate veći broj atoma”, dodao je.

Hengst je rekao da je ALFA tim već uhvatio oko 300 atoma antivodonika.

Razumevanje antivodonika će pomoći u odgonetanju nekih od najvećih zagonetki u fizici. Teoretičari kažu da su u trenutku postanka univerzuma morale nastati jednake količne materije i antimaterije, ali da antimaterija nestaje iz prirodnog univerzuma, dok se materija skuplja u zvezdama, planetama i galaksijama.

Autor 7.6.2011. u 01:25