Nicolson kupuje yu zaostavštinu

Autor 16.9.2011. u 18:16

Nicolson kupuje yu zaostavštinu

Slavni glumac Jack Nicolson će, izgleda, kupiti za 20 milijuna američkih dollara, luksuzni stan nekadašnje jugoslavenske diplomacije, smješten u bogatoj newyorkskoj četvrti Manhattanu. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija su vlasnice apartmana na dva kata, što posjeduje četiri kupaonice, dva dodatna toaleta, šest spavaćih soba kao i one za dnevni boravak, salone itd. Stan je, razumljivo, na prodaju iako već 19 godina nitko ne stanuje u njemu. Ali nabrojane zemlje se moraju dogovoriti oko zastupnika nekratninama, kao i podjeli kristala i srebrenine, zasada jako prašnjavih i prljavih.

Prostor od 215 četvornih metara,  u poznatoj  Park Aveniji, navodno jako zanima slavnu filmsku zvijezdu, Jacka Nicolsona koji je ne namjerno potaknuo neslaganja među nekadašnjim republikama, zemlje koje više nema. Stan je kupljen 1975. godine a poslijednji stanar je bio Darko Silovic, hrvatski veleposlanik koji je napustio funkciju 1992. godine.

Predivni ali dobro zapušteni stan je aktualno poput- “Nicije zemlje” a po nekima i “kolateralna žrtva”, razdora ostavsšine bivše Federacije. Zanimljivo je kako postoji dogovor iz 2001. godine, sa detaljno određenim pravilima o podjeli jugoslavenskih, što će reći zajedničkih, materijalnih  dobara. Problem je što je stan u Park Aveniji, izostavljen sa iste.

Izgleda da će Srbija dobiti 39,5 % od prodaje, pošto je ekonomski najmoćnija. Uglavnom, dogovor će se potpisati u Sarajevu, pa će potom najveća država- Srbija, tražiti dva milijuna dolara nadoknade za održvanje neodržavanog stana koje je, navodno, plaćala skoro dva desetljeća.

 

 

 

Autor 16.9.2011. u 18:16