Obamina limuzina troši 64 l/100km i teži skoro 7 tona!

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 08:50

Obamina limuzina troši 64 l/100km i teži skoro 7 tona!

Automobil kojime se američki predsjednik vozi gdje god zatreba teži 6,8 tona i troši nevjerojatnih 60-ak litara goriva na 100 kilometara.

Cadillac proizvodi limuzine i specijalizirana vozila za američke predsjednike, diplomate i ambasadore, ali i strane državnike od ranih 1920-ih godina a taj legendarni status ovaj brend zadržava i danas. Ovih dana, na internetu su procurili zanimljivi detalji o službenom vozilu američkog predsjednika Barracka Obame.

Najnovija predsjednička limuzina iz Cadillaca potpuno je novog dizajna i otvara novo poglavlje u povijesti predsjedničkih automobila naslijedivši DTS predsjedničku limuzinu predstavljenu 2004. godine.

Novi automobil sadrži mnoge dramatične dizajnerske i tehnološke elemente koje smo mogli vidjeti na novoj, vrlo dobro prihvaćenoj generaciji Cadillac modela, ali u posebnom obliku u potpunosti prilagođenom vrlo specifičnim i točnim zahtjevima jednog predsjedničkog vozila.

Automobil je prošao ekstremne testove da bi se osiguralo da su performanse vozila u skladu s vrlo preciznim, funkcionalnim zahtjevima. Tijekom testiranja poduzete su sve potrebne sigurnosne mjere da bi se funkcionalne komponente i sigurnosni elementi zadržali u potpunoj tajnosti.

Možda najzanimljiviji podatak je da Obamina limuzina, nakon svih preinaka, troši oko 64 l/100km čemu je najveći razlog nevjerojatno velika masa od čak 6.800 kg nauštrb dodatnih zaštitnih elemenata. Do sada ih je proizvedeno 12 komada a cijena automobila iznosi vrtoglavih 1.5 milijuna dolara.

Naravno, mnogi dodatni elementi automobila posebno su dizajnirani i napravljeni za primjenu u predsjedničkom automobilu. Putnički prostor predsjedničke limuzine zaštićen je od gotovo svega, od kemijskog napada do pokušaja atentata strojnicama velikog kalibra. Opremljen je kodiranim satelitskim telefonom i posebnim interaktivnim video sustavom, mehanizmom za zaključavanje te ‘night-vision’ kamerama. Oklop na vratima debel je čak 20 cm dok su neprobojna stakla debela gotovo 13 centimetara.

Teško je zamisliti što bi moglo proći kroz takvu zaštitu!

 

 

dnevnik.hr

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 08:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija