Otkrili dinosaura koji je mogao svladati i T. rexa

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:06

Otkrili dinosaura koji je mogao svladati i T. rexa

Američki paleontolozi objavili su u časopisu Nature Communications otkriće nove vrste dinosaura, jednog od najvećih kopnenih predatora u povijesti.

Bio je visok devet metara i težak oko četiri tone, a živio je na prostoru današnje američke savezne države Utah prije sto milijuna godina. Nova vrsta nazvana je Siats meekerorum, prema jednoj indijanskoj legendi o čudovištu koje je jelo ljude.

– Ovaj je dinosaur bio pravi div, veći od njega bio je samo T. rex i možda ankilosaur – izjavila je za CNN Lindsay Zanno, paleonitoginja iz Prirodoslovnog muzeja Sjeverne Karoline koja je 2008. godine, zajedno s kolegom Peterom Makovickym iz Muzeja Field u Chicagu, otkrila novu vrstu dinosaura na lokaciji u državi Utah. Znanstvenicima su bile potrebne dvije godine da bi izvukli fosilizirane ostatke te još dvije i pol da bi ih analizirali.

Zaključili su da je Siats meekerorum predstavljao opasnost čak i za krvoločne tiranosaure. Naime, tek će 30 milijuna godina kasnije osam tona težak T rex preuzeti titulu glavnog predatora i zavladati teritorijem današnje severne Amerike. Dinosauri su se pojavili prije 230 milijuna godina, u razdoblju trijasa. Kada je prije 210 milijuna godina došlo do masovnog izumiranja, zbog čega je nestalo više odpolovice vrsta na kopnu i moru, dinosauri su postali dominatni na Zemlji. Njihova vladavina našim planetom trajala je do prije 65 milijuna godina, kada su izumrli zajedno sa 80 posto životinja, prema općeprihvaćenoj teoriji, nakon što je na Yucatan pao asteroid promjera 10 do 20 kilometara.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:06