Otkrivena nova ljudska vrsta

Autor 16.3.2012. u 16:18

Otkrivena nova ljudska vrsta

Znanstvenici su ostali u nevjerici gledajući ostatke kostura, koji pripadaju najmanje četirima različitim jedinkama starima između 14,300 i 11,500 godina. Lubanje su im anatomski jedinstvene i drugačije od lubanja svih modernih ljudskih vrsta.

Fosilizirani ostaci ljudi iz kamenog doba, koji su pronađeni u dvije spilje u južnoj kineskoj provinciji Guangxi, pripadaju novoj ljudskoj vrsti koja je živjela do osvita poljodjelstva, prenosi Guardian.

Znanstvenici su ostali u nevjerici gledajući ostatke kostura, koji pripadaju najmanje četirima različitim jedinkama starima između 14.300 i 11.500 godina, a koji su neobična kombinacija primitivnih i modernih anatomskih karakteristika. Nova vrsta dobila je i ime – jelenski spiljski ljudi, zbog svoje ljubavi prema kuhanom jelenjem mesu.

Jedinstvene lubanje
Od modernog čovjeka razlikuju se istaknutom čeljusti i obrvama, velikim kutnjacima, debelom lubanjom, ravnim licem i širokim nosom. Mozak im je, prema standardima ledenog doba, bio prosječne veličine. Lubanje su im anatomski jedinstvene i drugačije od onih modernih ljudi.

Darren Curnoe, voditelj istraživačke ekipe sa sveučilišta u Novom Južnom Walesu u Australiji, rekao je kako bi ova vrsta mogla biti nova evolucijska linija dosad nepoznate moderne ljudske skupine koja je rano stigla iz Afrike i nije genetski doprinijela istočnim Azijcima.


net.hr

Autor 16.3.2012. u 16:18