Otkrivena nova Zemlja?

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 08:29

Otkrivena nova Zemlja?

Međunarodna ekipa astronoma je otkrila prvi planet izvan sunčevog sistemaa velik poput Zemlje na kojem bi voda mogla postojati u tekućem stanju, što bi omogućilo život.

To otkriće potvrđuje vjerovatnost pronalaženja bratskih planeta Zemlje u našoj galaksiji Mliječnom putu.

“To je prvi egzoplanet veličine Zemlje pronađen u nastanjivoj zoni neke druge zvijezde”, naglasila je Elisa Quintana, astronomkinja SETI instituta u NASA-inom istraživačkom centru Ames, koja je vodila to istraživanje.

“Ono što to otkriće čini posebno zanimljivim je da je taj planet nazvan Kepler-186f veličine Zemlje u orbiti oko jedne patuljaste zvijezde, manje i manje vruće od Sunca u umjerenoj zoni gdje voda može biti u tekućem stanju”, precizirala je ona.

To područje se naziva nastanjivim jer život kakav je nama poznat i koji ovisi o postojanju vode, ima tamo najveće mogućnosti za razvoj, otkrili su znanstvenici.

Fred Adams, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Michigana, je rekao da se radi o važnom koraku za otkrivanje egzoplaneta identičnog Zemlji, što je zadatak misije Kepler.

Od blizu 1.800 egzoplaneta otkrivenih u posljednjih 20 godina, dvadesetak ih je u orbiti oko njihove zvijezde u nastanjivoj zoni. Ali ti planeti su bitno veći od Zemlje pa je teško odrediti jesu li plinoviti ili stjenoviti.

Kepler-186f se nalazi u zvjezdanom sistemu smještenom 490 svjetlosnih godina od Sunca i obuhvaća pet planeta veličine poput Zemlje, ali samo Kepler-186f je u nastanjivoj zoni, a ostali su preblizu zvijezdi, prenosi RTL.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 08:29