Otkriveno zašto su neutrini ‘letjeli brže od svjetlosti’

Autor 23.2.2012. u 12:01

Otkriveno zašto su neutrini ‘letjeli brže od svjetlosti’

Kada su znanstvenici koji sudjeluju u eksperimentu OPERA prošlog rujna objavili da su otkrili da neutrini mogu letjeti brže od svjetlosti, mnogi su od njih dočekali tu vijest s velikom dozom skepse. Novi neslužbeni rezultati provjere instrumenata i prikupljenih podataka pokazuju da su najvjerojatnije bili u pravu

Naime, čini se da su neobični rezultati prvih mjerenja bili uzrokovani greškom u vezi između GPS-a i računala.

Podsjetimo, fizičari su prošle godine predstavili izvješće prema kojem je neutrinima za prevaljivanje udaljenosti od 730 kilometara od CERN-ova laboratorija u Ženevi do laboratorija u Gran Sassu u Italiji trebalo 60 nanosekundi manje nego što bi im trebalo da su putovali brzinom svjetlosti. Budući da ti rezultati nisu bili u skladu s Einsteinovom posebnom teorijom relativnosti, prema kojoj ništa ne može putovati brže od svjetlosti, mnogi su znanstvenici posumnjali da je ta razlika bila posljedica pogreške u mjerenjima. Einsteinovu su teoriju kroz desetljeća potvrdili brojni eksperimenti.

Prema izvorima bliskim OPERA-i, koje jučer navodi ScienceInsider, razliku od 60 nanosekundi izazvala je loša veza između optičkog kabela koji povezuje elektronske kartice u računalu i GPS prijemnik korišten za korekcije vremena leta. Nakon što je veza popravljena i utvrđeno vrijeme koje je potrebno za putovanje informacija kroz optička vlakna, nova su mjerenja navodno dala očekivane rezultate prema kojima neutrini putuju 60 nanosekundi dulje nego u prijašnjim eksperimentima.

Fizičari OPERA-e sinoć su objavili izvješće u kojem priznaju da je moguće da je problem bio tehničke prirode.

‘Nastavljajući provjere mjerenja brzine neutrina, Kolaboracija OPERA pronašla je dva problema koji su mogli značajno utjecati na objavljene rezultate. Prvi je povezan s oscilatorom koji je korišten za bilježenje tzv. time-stampa – vremena između GPS sinkronizacija. Drugi je povezan s vezom između optičkog kabela koji vanjski GPS signal prenosi do OPERA-inog glavnog sata. Ova dva problema mogu promijeniti vrijeme leta neutrina’, stoji u izvješću OPERA-e.

Fizičari ističu da će nastaviti provjeru podataka te, kada rezultati budu sigurni i konačni, o njima izvijestiti znanstvenu zajednicu. Neovisne provjere provode se i u američkom Fermilabu.

Prema Einsteinovoj posebnoj teoriji relativnosti, brzina svjetlosti najveća je moguća brzina u svemiru i ništa ne može putovati brže od nje. Približavanjem toj brzini inercija objekata ubrzano raste, tako da je za svako njihovo daljnje ubrzavanje potrebna sve veća i veća energija. Zbog tog ograničenja subatomske čestice se u moćnim akceleratorima poput CERN-ova Velikog hadronskog sudarača mogu ubrzati do brzina koje su blizu brzini svjetlosti, ali je nikada ne mogu dostići ni nadići.

T-portal

Autor 23.2.2012. u 12:01