Ovako se muškarci zaljubljuju

tačno.net
Autor 1.4.2014. u 08:43

Ovako se muškarci zaljubljuju

Prva faza – Vidi vas, želi vas

Momci su biološki programirani da se prvo zaljube očima. Kod muškaraca je inicijalni okidač fizička privlačnost, tvrde stručnjaci. Ona izaziva skok nivoa testosterona, što utiče na njihovo dalje ponašanje. I nisu uvek po sredi samo zanosne plave oči ili predivna kosa: ponekad njegovu čežnju probudi način na koji devojka hoda na štiklama ili seksi oblizivanje usana.

Kada se jednom zainteresuju, oni počinju da sanjare o devojci do te mere da zaborave na svoje uobičajene fantazije (re cimo, fudbalske). Delom to jesu i seksualne fantazije, ali tu su i mozganja tipa: „Pitam se koju muziku sluša?“. U ovoj fazi ne postoji način da devojka zna kakve su mu namere, jer ga pre svega pokreću hormoni, a ne osećaj stvarne emotivne bliskosti.

Evo kako sami momci opisuju ovo početno osećanje privlačnosti: „Kod moje sadašnje devojke me je privukao pogled. Dok smo pričali, gledala me je tako prodorno da me je odjednom obuzelo osećanje uzbuđenja i nervoze. Posle tog prvog susreta, nisam mogao da prestanem da razmišljam o njoj. Morao sam opet da je vidim“, kaže za „Kosmopolitan“ Dejan (28 godina).

Druga faza – Pokušava da vas osvoji

Ako posle nekoliko susreta shvati da osim fizičke privlačnosti imate još ponešto  zajedničko, momak zahvaljujući moćnom koktelu hemijskih supstanci koje mu preplavljuju mozak, ultrabrzo postaje vrlo zainteresovan.

„U ovoj fazi dolazi do lučenja dopamina, norepin efrina i serotonina, koji izazivaju osećanje euforije, maltene kao da je na drogama“, objašnjavaju endokrinolozi. I nivo testosterona dalje raste, terajući ga na akciju. U takvom stanju euforije, on kreće korak dalje i pokušava da devojku šarmira non-stop porukama, prijatnim večerama, cvećem – bilo čime što će je privući… ili odvući u krevet (ta prva, ushićujuća seksualna iskustva mu još više raspaljuju želju).

Uživajte u zabavi, ali znajte da njegovi Kazanova-postupci ne znače da je spreman na vezu. Neki momci se, pak, u ovoj fazi ponašaju po principu toplo-hladno. Psiholozi kažu da objašnjenje možda leži u strahu da ne budu odbijeni. Ili se, kada njihovo udvaranje naiđe na pozitivan odgovor tako dobro osećaju zahvaljujući bujici hormona, da požele da pojačaju taj osećaj udvarajući se i drugim ženama. Kako god da se ponaša, ako ste zainteresovane za dalju vezu, pobrinite se da se zbližite i na emotivnom i intelektualnom nivou.

Evo kako izgleda osećaj „zatreskanosti“: „Od trenutka kada se zagrejem za neku devojku, počinjem da prikupljam sve moguće informacije o stvarima koje voli, kako bih znao o čemu da povedem razgovor. Ako je zanima muzika, raspitaću se za koncerte u gradu. Čitaću njene omiljene knjige. Čak ću gledati i serije koje voli da bih imao prave teme za razgovor. To traganje za nečim što će joj se svideti se graniči sa opsesijom“, kaže Vlada (33 godine).

Treća faza – Hvata ga panika

Viđate se svakog petka, imate svoju četkicu za zube u njegovom kupatilu i svi već znaju da ste par. Pa, zašto onda ne kaže to „Volim  te“? I kako to da posle svake situacije u kojoj osetite izuzetnu emotivnu bliskost on počne da se ponaša čudno i uzdržano? Potrudite se da vas to ne uplaši: svi momci prolaze ovu fazu. Neki svoje sumnje zadržavaju za sebe, a kod nekih je panika očigledna: zapodevaju svađe ni zbog čega, otkazuju sastanke ili se ponašaju krajnje distancirano dok ne smisle da li su spremni za sledeći veliki korak (recimo da vam izjave ljubav).

Razlog za takvo oklevanje je što se momci emotivno vezuju kada počnu da vas doživljavaju kao prijateljicu i partnerku, a ne samo devojku koju treba osvojiti. Kako „poplava“ testosterona koja prati fazu osvajanja počinje da jenjava, momci počinju da se osećaju drugačije, objašnjavaju  stručnjaci. Brine ih to što osećaju manje strasti, pitaju se da možda nešto nije kako treba i prave pauzu da bi razmislili o svemu. Zato, ako vaša veza ima dobru osnovu i ako ga ne pritiskate, verovatno će prelomiti i izjaviti vam ljubav, ali njegova neodlučnost je savršeno normalna… čak predvidiva.

Evo kako neki izlaze na kraj sa panikom od vezivanja: „Od samog početka sam potpuno lud za svojom devojkom, ali kada smo prošlog leta bili na moru jedan momak je na plaži javno zaprosio svoju  devojku. Nevena je polušaljivo upitala: ‘Kad će to nama da se desi?’, a ja sam totalno instinktivno odbrusio: ‘Nikad’. Izbile su na površinu sve moje nesigurnosti u vezi sa tim. Na kraju smo se posvađali i čak na neko vreme i raskinuli, iako sam bio potpuno zadovoljan našom vezom“, kaže Branko (27 godina).

Četvrta faza – Zadovoljan što živite kao pravi par

Posle faze panike ulazite u „ušuškanost“ ozbiljne veze. Verovatno sada sve više večeri provodite zajedno leškareći na kauču… a sve manje izlazeći ili vodeći ljubav. I nije dosadno – on čak istinski uživa u tome. Kada muškarac oseti pravu bliskost, „hormone fatalne privlačnosti“ zamenjuju  hormoni ljubavi“, oksitocin i vazopresin, koji ga ispunjavaju osećanjem prisnosti i povezanosti.

U ovom stadijumu momak sa zadovoljstvom prihvata promenu – da ne treba da vas juri, već da bude sa vama. Sada je „upecan“, i treba samo da povremeno „osvežavate“ stvari, kako vam veza ne bi upala u rutinu.

Čujte samo kako ovaj momak zadovoljno cvrkuće: „Volim da provodim vreme sa svojom devojkom zato što sam uz nju uravnoteženiji. Ja imam ‘kratak fitilj’, a ona je sabrana i smirena, pa i kod mene budi ove osobine. Druge devojke su mi samo unosile dodatnu nervozu. Prosto rečeno, sviđa mi se kako se osećam kraj nje. I ko sam, u stvari“, Dragan (32 godine).

zanimljivosti-online.com

tačno.net
Autor 1.4.2014. u 08:43