‘Ovo je posljednji vijek čovječanstva, uništit će nas tehnologija koju smo sami stvorili’

Autor 4.5.2013. u 11:56

‘Ovo je posljednji vijek čovječanstva, uništit će nas tehnologija koju smo sami stvorili’

Tim uglednih naučnika tvrdi kako čovječanstvo neće doživjeti sljedeće vijek. Smatraju kako nećemo znati pametno upravljati tehnologijom koju smo sami stvorili i to će nas uništiti.

Ekipa filozofa, matematičara i ostalih naučnika s Instituta za budućnost čovječanstva uglednog univerziteta Oxford došla je do zaključka kako je ovo vijek posljednje koje će čovječanstvo doživjeti, piše MSN News . ‘U toku je trka između tehnoloških moći čovječanstva i naše mudrosti u korišćenju tih moći. Bojim se da bi čovječanstvo moglo izgubiti tu trku’, rekao je direktor Instituta na Oxfordu Nick Bostrom.

‘Ovo bi moglo biti posljednje vijek čovječanstva jer nam tehnologija postaje moćnija od nas samih’, rekao je Bostrom. Na ranjivost čovječanstva već dugo upozorava i jedan od najcjenjenijih fizičara Stephen Hawking. On smatra kako nećemo opstati duže od 1000 godine ne pobjegnemo li s ovog planeta.

Sintetička biologija, nanotehnologija i vještačka inteligencija područja su koju su nam znatno poboljšala kvalitetu života, no ista ta područja nam predstavljaju veliku prijetnju za budućnost, mogli bismo se suočiti s nuklearnim uništenjem i ekološkim armagedonom.

‘Razvijamo stvari koje bi mogle poći po zlu. Teško je biti siguran u pojedine rizike, neke faktore jednostavno ne možemo predvidjeti’, smatra dr. Sean O’Heigeartaigh s Instituta za budućnost čovječanstva.

Izvor: dnevnik.hr

Autor 4.5.2013. u 11:56