Perite mozak baš kao što perete i zube

tačno.net
Autor 25.3.2013. u 15:20

Perite mozak baš kao što perete i zube

Jeste li znali da kancelarijski službenik u jednom satu 37 puta promijeni prozor na kompjuteru? U prosjeku, naravno. Neki i više stotina puta u 60 minuta. Na to dodate stres koji može da bude kriv kada zaboravite da sačuvate otkucan tekst ili važne papire ostavite kod kuće. Tako dobijete loš poslovan dan koji može da preraste u potpunu propast.

Pošto je malo tko zainteresiran za neuspjeh i dane na poslu ravne debaklu, važna je informacija da je svačijem mozgu neophodno svakodnevno „pranje“ baš kao i zubima. Ako svakodnevno perete zube (bar dva puta), zar ne mislite i da mozak zaslužuje ovakvu higijenu? 

Kako? 

Tako što deset minuta na dan ne radite ništa. Isključite vijuge. U radno vrijeme se povucite na deset minuta, zatvorite oči, mentalno promatrajte što se događa , promatrajte svoje misli koje će se rojiti. Samo ih promatrajte bez osuđivanja, procjene i emotivne reakcije. Probajte da se fokurisate na jednu točku i da budete savršeno svjesni sadašnjeg trenutka. Što god da vam se u glavi događa za tih deset minuta, vi samo budite promatrač. 

Ovo se, naravno, vježba. Dan za danom, biće vam mnogo lakše da kontrolirate svoju “glavu“ dok ne dođete do momenta da u tih deset minuta jednostavno ne mislite. Ovo je pravo osvježenje i „dubinsko pranje“ mozga poslije čega neće biti velikih grešaka (baš kao što je redovno pranje zuba preventiva za manje karijesa). 

Ako ne možete da utječete na sve što vam se događa, sigurno možete da promijenite način na koji doživljavate svijet oko sebe.

tačno.net
Autor 25.3.2013. u 15:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija