Pet mitova o štednji u koje trebate prestati vjerovati

Autor 24.4.2011. u 01:16

Pet mitova o štednji u koje trebate prestati vjerovati

Nula ili minus na bankovnom računu, dugovi ili prazna kasica-prasica… poznata vam je ta situacija? Mnogi dočekuju kraj mjeseca praznih džepova i jedva čekaju isplatu teško zarađene plaće. Koja onda opet isto tako brzo “ispari”, a novu, pak, treba dočekati. Stres se samo gomila, a mogućnosti za uštedu nema.

Međutim, postoje načini da se troši manje, a ujedno da se i nešto uštedi. Ali onda, kako piše portal Pametna kuna, treba prestati vjerovati u sljedećih pet mitova:  

1) Troškove treba rezati odjednom – Pravi pristup je da si odredite prioritete rezanja troškova. Dobro promislite o tome kako možete obuzdati svoje izdatke i radite na tome svaki mjesec.

2) Nije bitno kojeg dana plaćam svoje račune – Mislite da to nije bitno dok god račune plaćate na vrijeme. Najbolje bi bilo da uzmete trajni nalog za plaćanje računa. Vaši će se računi poplaćati početkom mjeseca (ili kada plaća sjedne) i točno ćete znati s koliko novca još raspolažete.

3) Kontroliranje potrošnje je lako – Troškove kontrolirate jedino ako ste upoznati gdje novac zapravo ide. Možete pokušati plaćati sve karticom i onda ćete na kraju mjeseca vidjeti gdje je novac otišao.

4) Nije bitno kad se “počastite” – Potrošnju na luksuze najbolje je ostaviti za kraj mjeseca. Tako će vam možda i proći volja za dotičnom stvari ili ćete tada vidjeti možete li si to priuštiti. Ako ćete time otići u minus, ne pomišljajte na kupnju. Uspijete li biti disciplinirani – nagradite se!

5) Dug je dopušten – Uvjerenja ste da dug na računu i nije velika stvar dok god ga mjesečno otplaćujete. Ali ako imate dug, imat ćete i većih poteškoća s balansiranjem kućnog budžeta. Stoga, otplata duga neka vam bude prioritet.

Autor 24.4.2011. u 01:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija