Polovina vikinških ratnika bilo je ženskog pola

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:19

Polovina vikinških ratnika bilo je ženskog pola

Nedavno arheološko otkriće razbilo je stereotip o isključivo muškim vikinškim ratnicima koji plove u rat, dok ih njihove žene čekaju kod kuće sa bebom.

Naučnici sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji odlučili su da isprave način na koji su proučavani vikinški ostaci. Ranije, naučnici su pogrešno identifikovali skelete kao muške, samo zato što su bili sahranjeni sa mačevima i štitovima. Ženski ostaci su identifikovani putem ovalnih broševa i to bi uglavnom bilo to. Proučavanjem osteoloških razlika među polovima u samim kostima, naučnici su otkrili da je oko polovine ostataka pripadalo ženama ratnicama, koje su bile uredno sahranjene sa svojim oružjem.

Bilo je teško ljudima da zamisle istorijski doprinost žena, koji ne počiva samo na udaji i rađanju dece, ali sa brojevima nema rasprave. Prisustvo ratnica navelo je naučnike da istraže koliko su tačni stereotipi o silovanjima i pljačkanjima.

Žene su pratile svoje muške saborce tokom prvih invazija na Englesku u daleko većem broju od onog kojeg su naveli rani naučnici. Suprotno legendama o veslačima koji haraju, Vikinzi su stigli kao kolonizatori sa idejom braka.

 

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:19