Prehrana i imunitet

Autor 13.5.2012. u 11:09

Prehrana i imunitet

Vaša sposobnost da dolazite u dodir s okolinom i da istodobno ostanete zdravi, uvelike ovisi o Vašem imunološkom sustavu. Imunitet štiti naše tijelo od stranih tijela iz okoline, primjerice patogenih bakterija i virusa koji uzrokuju prehlade i gripe, al i uništava  razorne stanice raka u trenutku kad postanu kancerogene. Dokazano je, da nas oskudna prehrana čini podložnijima infekcijama, te da se pod takvim uvjetima, usporavaju procesi zacijeljivanja rana od ozljeda kao i procesi ozdravljenja od zaraznih bolesti. Znanost je pokazala da imunološki sustav, s godinama, sve slabije funkcionira. Nedavna istraživanja ukazuju na činjenicu da do toga dolazi zbog loše i neuravnotežene prehrane, te da se taj proces može usporiti, a možda i potpuno zaustaviti pravilnom prehranom. Proteini, antioksidansi, esencijalne masne kiseline, te određeni vitamini i minerali su ključ zdravog imunološkog sustava.

Proteini i imunološki sustav

Proteine izgrađuju 20 aminokiselina koje tijelu trebaju za rast i popravak, te se pokazalo da su neke od tih aminokiselina posebno važne za funkcioniranje imunološkog sustava. Zbog toga, prehrana koja podržava zdrav imunološki sustav,  trebala bi osigurati visokokvalitetne proteine kao što su jaja, riba, školjkaši i govedina. 
Mnoge vrste proteina iz  cijelovitih žitarica i mahunarki također su odličan izvor aminokiselina koje stimuliraju imunološki sustav.

Vitamini, minerali, antioksidansi i imunološki sustavi

Povrće i voće sadržavaju sve postojeće vitamine i minerale od A do Ž, od vitamina A do željeza. Oni su izvor iznimno jakih antioksidansa, vitamina C i provitamina A-karotenoida. 
Voće i povrće, isto tako, obiluje vitaminom B6, folnom kiselinom, željezom i cinkom. Kada se u organizmu javi manjak tih hranjivih tvari, smanjuje se imunološka reakcija koju prenose naše stanice. Voće i povrće sadrži i obilje flavonoidnih fitonutrijenata koji štite stanice našeg tijela od štete koje im nanose slobodni radikali.
Gotovo sve integralne žitarice, povrće i voće mogu poslužiti kao odličan izvor barem nekih od važnih hranjivih tvari, ali neke vrste povrća ćemo posebno naglasiti jer su izrazito bogate hranjivim tvarima važnih za zdravlje imunološkog sustava. To su zelena salata, cvjetača, šparoge, blitva, raštika, peršin, mrkva, listovi gorušice, tikvice, gljive i grašak.

Svom imunološkom sustavu najbolje ćete pomoći ako birate ono što jedete. No ponekad je važnije znati što nije dobro za zdravlje nego što jest. Dok hranjive tvari jačaju imunološki sustav, drugi čimbenici mogu prouzročiti njegovo naprezanje, što loše utječe na njegovu optimalnu funkciju.

Alergije na hranu

Vaš imunološki sustav ne sudjeluje samo u borbi protiv uljeza kao što su bakterije nego se aktivira i onda kada jedete hranu koju vaš organizam ne podnosi i na koju ste alergični. Reakcije tijela na alergen mogu biti brze ili mogu biti odgođene i do 48 sati. Simptomi uključuju glavobolje, umor, pospanost, bol u mišićima, osip i dr. Najčešće alergogene namirnice su kikiriki, školjke, kravlje mlijeko, pšenica i soja. No ipak, svi smo jedinstveni u intolerancijama na hranu.

Kemijski aditivi

Prerađene namirnice, namirnice s rezidualnim pesticidima i konvencionalno uzgojene namirnice također mogu vrlo loše utjecati na funkciju imunološkog sustava. Teški (otrovni) metali kao što su kadmij, olovo i živa uzrokuju imunosupresiju. Neki pesticidi i konzervanski mogu negativno utjecati na stijenke gastrointestinalnog sustava. Nadalje, dodaci hrani mogu poništiti djelovanje nekih hranjivih tvari u namirnicama., primjerice, sulfidi uništavaju tiamin (vitamin B1).

Neki od načina za poticanje i održavanje zdravog imunološkog sustava:

  • Osigurajte kvalitetnu zaštitu fizikalnih barijera svoga tijela (kože i probavnog sustava)
  • Održavajte zdrav probavni proces. Kiseli okoliš u vašem želudcu i prisutnost probavnih enzima mogu uništiti neke bakterije i viruse koje unesemo hranom
  • Konzumirajte akdekvatne proteine i zdrave masnoće
  • Održavajte zdravu ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina
  • Osigurajte mikronutrijente i fitonutrijente koji potiču zdravlje imunološkog sustava
  • Smanjite unos alergena i toksina. Jedan od načina da smanjite unos toksina i nezdravih molekula, koje mogu inhibirati Vaš imunološki sustav, je da jedete cijelovite žitarice, organsko uzgojeno voće i povrće, divlju hladnovodnu ribu, te jaja i meso od organski uzgojenih životinja.
  • Održavajte zdravu težinu i razinu kolesterola. Način da smanjite unos kalorija, a istodobno da osigurate optimalnu razinu mikronutrijenata je konzumacija cijelovitih hranjivim tvarima bogatih namirnica.

Autor:
Željana Zović, dipl.ing.
Nutricionist
Alpell d.o.o.

www.alpell.hr

e-zena

Autor 13.5.2012. u 11:09