Prehrana i starenje

Autor 18.5.2012. u 20:00

Prehrana i starenje

Činjenica je da svi starimo, što je normalni dio života. Međutim, na proces starenja utječe genetika, stil života i vanjski utjecaji. Stil života obuhvaća prehranu, dijete, vježbanje, stres, lijekove i bolesti. U vanjske utjecaje spada izloženost zagađenju i kemikalijama.

Pojam prehrana se raširio ne samo da bi upućivao na prehrambene nedostatke, već kako bi se suočio sa kroničnim degenerativnim bolestima, kao i s ostvarenjem genetskog potencijala i produženjem dugovječnosti. Iako mislimo da genetika igra ulogu u našem stilu života, kao i u procesu starenja, pravilna prehrana je usko povezan s tim, te će utjecati na naš genetski izražaj. Naš DNK može biti oštećen zbog nedostatka esencijalnih nutrijenata i stoga može, doprinijeti degenerativnim bolestima, smanjiti životni vijek i ubrzati starenje.

Manjak minerala cinka može uzrokovati kromosomska oštećenja slična učinku zračenja. Nedostatak željeza doprinosi lomovima u DNK-u, te nedostaci niacina, vitamina C, E i folne kiseline također doprinose oštećenju kromosoma. Nedostaci tih hranjivih tvari pojedinačno ili u kombinaciji povezani su s karcinomom debelog crijeva, srčanim bolestima, imunološkim poremećajima i neurološkim simptomima kao što su gubitak pamćenja. Ali, kao što je navedeno u Jurnal of Nutrition “Utvrđivanje nedostataka hranjivih tvari neće riješiti sve prehrambene probleme. Ti novi zdravstveni problemi su rezultat prehrambene neravnoteže i nesposobnosti da kontroliramo metabolizam u skladu sa životnim stilom.” Poznato je da se učinak prehrane temelji na genetskim razlikama. Na primjer, jedna dijeta može utjecati na različite ljude na različite načine. Odnosno, jedna dijeta može biti korisna za jednu osobu, ali ne i za druge. Različitost među pojedincima, te njihovim genetskim napredovanjem zahtijeva personalizirane intervencije, a time i personaliziranu prevenciju kroničnih bolesti i preranog starenja. 

Vanjski i unutrašnji znakovi povezani sa preranim starenjem

•    Neravnoteža hormona

Neravnoteža hormona će također pridonijeti kroničnim bolestima te može ubrzati proces starenja. Na primjer, hormoni stresa pridonose staničnom oštećenju koje je u vezi s razvojem kardiovaskularnih bolesti. Visoka razina inzulina oštećuje stanice, tkiva, organe dok poremećaj estrogen/progesteron vode do raka. Poremećaj štitnjače, bila ubrzana ili usporena, će drastično utjecati na proces starenja. Nažalost, ovih primjera ima još mnogo.

•    Fizički znakovi starenja povezani s endokrinom i prehrambenom neravnotežom

Mnogo je vanjskih znakova starenja. Prvenstveno, koža je prvi organ koji ukazuje na prehrambenu neravnotežu te pokazuje znakove procesa starenja. Počeo ovaj proces prije ili kasnije u životu, ne ovisi samo o godinama nego i o unutrašnjem okolišu. Ako se prekomjerna količina kalcija akumulira u koži, ovaj proces nastaje sporije. Vanjski sloj postaje deblji te uzrokuje suhoću kože. Povišena razina kalcija u tkivu može ukazivati na povećane potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Pri niskom unosu esencijalnih masnih kiselina dolazi do pojave prhuti, suhe kože, svrbež, grube neravne mrlje na stražnjoj strani ruku.

•    Bore

Akumulacija kalcija ima veliki utjecaj na nastajanje bora. Povišeni kalcij u tkivima inhibira normalni sadržaj vlage u koži, vjerojatno zbog njegovog efekta na štitnu žlijezdu.

•    Kosa

Tekstura kose- poznato je da neravnoteža hormona utječe na zdravlje i teksturu kose. Niska aktivnost štitnjače pridonosi suhoj i lomljivoj kosi. 
Gubitak kose – postoji nekoliko faktora koji uzrokuju gubitak kose, a da nisu nasljedni. Opadanje kose može nastati pri jakom i dugom periodu stresa. Stres utječe na zadržavanje natrija (soli), koji se može akumulirati oko folikule dlake uzrokujući smanjeni prijenos hranjivih tvari do folikule. 
Opadanje kose česta je pojava nakon trudnoće. Uzrok ovom opadanju kose je povišena razina estrogena i bakra tijekom zadnjeg tromjesečja. Ako se njihove razine ne smanje nastaje opadanje kose.

•    Nokti

Krhkost i listanje noktiju – neravnoteža kalcija ili nedostatak povezuje se s krhkim noktima, iako je njihov rast normalan. Drugi česti uzrok krhkim i tankim noktima je korištenje kontraceptiva.
Povišena razina bakra kod „Sporog tipa metabolizma“ može rezultirati krhkim noktima.  
Spori rast noktiju se povezuje sa smanjenom funkcijom štitnjače.
Neravna površina noktiju – nepravilna površina noktiju može upućivati na rani nedostatak željeza, što može biti uzrokovano nedostatnim unosom željeza ili istiskivanjem željeza zbog nedostatka nekog drugog vitamina ili minerala. 
Akumulacija toksičnih teških metala može također izbaciti željezo iz tijela ili uzrokovati njegovo smanjeno iskorištavanje.
Duboke brazde na noktima mogu biti uzrokovane neravnotežom kalcija i magnezija.
Bijele mrlje na noktima povezuju se s nedostatkom cinka ili s poremećajem normalne ravnoteže cinka-bakar. Bijele mrlje se mogu pojaviti nakon virusne upale, jer tada pada razina cinka te se povisuje razina bakra.
Bijele linije na noktima mogu biti indikatori izloženosti arsenu.

•    Starenje i razina metabolizma

Kad spomenemo razinu metabolizma vjerojatno pomislimo na razinu energije. Smanjenje metaboličke razine općenito se povezuje sa smanjenjem razine energije što rezultira umorom te može voditi ka depresiji, pesimizmu i smanjenom samopouzdanju. Nadalje, ovisno o stupnju smanjenja razine energije, povećava se tendencija povećanja težine (pogotovo u donjem dijelu tijela), te nemogućnost smanjenja i održavanja težine. Ako smanjena razina metabolizma postane kronična, pridružit će joj se i smanjeno stanično obnavljanje. Ovo uključuje stanice kože, kose i noktiju.
Smanjena razina metabolizma će rezultirati smanjenjem funkcije važnih eliminacijskih organa kao što su jetra, bubrezi i žlijezde lojnice. Kada je njihova funkcija smanjena toksini, teški metali i ostale štetne tvari se učinkovito ne izbacuju te se proces starenja ubrzava.
Povećana razina metabolizma može također ubrzati proces starenja. Brzi metabolizam je povezan s povećanom proizvodnjom hormona stresa. Hormoni stresa uzrokuju povećanu proizvodnju slobodnih radikala, koja ako je jaka i kronična pridonosi degenerativnim procesima. Ubrzani metabolizam također može pridonijeti simptomima anksioznosti i povećati debljanje u gornjem dijelu tijela.

Autor:
Željana Zović, dipl.ing.
Nutricionist
Alpell d.o.o.

www.alpell.hr

Autor 18.5.2012. u 20:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija