Preventivne mjere kojima ćete smanjiti rizik od pojave raka dojke

tačno.net
Autor 26.3.2013. u 19:42

Preventivne mjere kojima ćete smanjiti rizik od pojave raka dojke

Nekad je jedini izbor u slučaju raka dojke bila radikalna mastektomija – kirurški zahvat kojim se odstranjuje cijela dojka, prsni mišići te limfni čvorovi u prsnom košu i ispod pazuha. Nakon toga bi slijedila mučna kemoterapija ili zračenje. Moderna medicina i rana dijagnostika nude veći izbor i veću mogućnost preživljavanja. Ali prevencija je još uvijek najbolji izbor.

Većina žena otkrije da ima rak dojke nakon što na dojci primijeti neobičnu kvržicu. Na svu sreću, oko 80 posto tih kvržica dobroćudne su izrasline koje se ne šire na druga tkiva. Uglavnom je riječ o cistama, odnosno šupljinama ispunjenima tekućinom. Liječnici upozoravaju da je zloćudna kvržica već uznapredovala bolest, pa je zato puno bolje krenuti na pregled prije nego se išta može napipati jer je tad liječenje vrlo djelotvorno.

Preventivne mjere

Stanjite struk

Smanjite rizik od raka dojke tako da se riješite masnoća oko trbuha. ‘Tjelesne masnoće potiču pohranu estrogena, a što ste teži, spremit ćete više estrogena’, kaže dr. Jill Dietz, onkolog u Klinici Cleveland. Dobra vijest je da ne morate imati mjere poput modela da biste smanjili rizik. Istraživanja pokazuju da čak i umjeren gubitak težine i struka – pet posto težine ili više – u debelih i pretilih žena može smanjiti rizik od raka dojke za 25 posto. Visceralna ili trbušna mast je posebno opasna, pa zato pažnju posvetite struku. Najbrži način da se oslobodite debljine je manji unos ugljikohidrata. I trčite ili brzo hodajte.

Ograničite unos alkohola

Ako želite smanjiti rizik od raka dojke, smanjite unos alkoholnih pića. Konzumiranje alkohola, čak i umjereno, može povećati rizik od raka. ‘Čini se da je čak i jedno alkoholno piće na dan povezano s rakom dojke, a što više pijete, veći je i rizik”, kaže dr. Halle Moore, onkolog u Klinici Cleveland. Tri ili više pića tjedno povećava mogućnost recidiva raka dojke za 30 posto, a pretile i žene u postmenopauzi mogu biti posebno ugrožene. Vrlo je važan ukupan iznos alkohola tijekom života, tako da je svakodnevna konzumacija opasna. Da biste smanjili rizik, alkohol pijte najviše jednom ili dva puta tjedno.

Ostanite aktivni

Žene koje vježbaju od 10 do 19 sati tjedno imaju 30 posto manje šanse dobiti rak dojke nego manje aktivne žene. I obavljanje kućanskih poslova, rad u vrtu i šetnja sa psom također se računaju kao vježbanje. Svaka fizička aktivnost pomaže, a umjerena aktivnost je jednako djelotvorna kao i žustro trčanje. Zanimljivo je da pretile žene koje vježbaju imaju jednak rizik od raka dojke kao i one s normalnom težinom koje uglavnom sjede.

Estrogen mora biti pod kontrolom

Iako točan mehanizam nastanka raka dojke nije poznat, zna se da je estrogen važan faktor u nastanku bolesti. Zbog toga pomaže sve što održava ravnotežu hormona. Što se tiče hormonske terapije koju uzimaju žene u menopauzi, treba znati da ona pridonosi povećanju rizika, posebno nakon četiri do pet godina uzimanja.

Jedite povrće, posebno kupusasto povrće

‘Ono što je zdravo za srce vjerojatno je zdravo i za grudi’, kaže dr. Rahul Tendulkar, onkolog u Klinici Cleveland. Imajte na umu da je visoka potrošnja šećera i crvenog mesa povezana s mnogim vrstama raka, uključujući i rak dojke. Odaberite prehranu koja je bogata vlaknima iz voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Izbjegavajte zasićene masnoće, prerađene ugljikohidrate, poput šećera i bijelog kruha, crveno meso, suhomesnate proizvode i prepečeno meso. Kupusasto povrće, kao što su brokula, prokulica, korabica, kupus i cvjetača, dobro je u smanjenju rizika od raka dojke.

Velika obitelj i rađanje

Počnete li ranije rađati, možete znatno smanjiti šanse od pojave raka dojke. Žene koje su rodile prije nego su navršile 20 godina imaju upola manji rizik od raka dojke nego one koje su prvi put zatrudnjele nakon 30. godine. I ako rodite prije nego navršite 30 godina, imate manji rizik. Osim toga, u usporedbi sa ženama koje nikad nisu rodile, žene koje su rodile pet ili više djece prije 30. godine imaju upola manje šanse da obole. Zašto je to tako, znanstvenicima nije jasno, posebno zato što je razina estrogena u trudnoći vrlo visoka.

Dojenje

Žene koje doje imaju manji rizik od raka dojke.

Pomaže i vitamin D

Ne izlažete li se sunčevoj svjetlosti, nećete imati vitamina D3, koji je ključan u sprečavanju pojave raka dojke. Pogledajte svoj ten i odmah će vam biti jasno koliko vitamina D3 imate. No, odlazak u solarij neće pomoći, samo će povećati rizik od pojave raka kože. Izlažite se sunčevoj svjetlosti umjereno i imat ćete dovoljno vitamina.

Pametno birajte tablete za kontracepciju

Kontracepcijska sredstva mogu utjecati na rizik od raka dojke. Naime, žene koje uzimaju kontracepcijske tablete imaju nešto veći rizik od raka dojke. Ali rizik se nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva vraća u normalu u roku od pet do 10 godina. Porazgovarajte s liječnikom o mogućim rizicima.

Cigarete povećavaju rizik

Ako još uvijek pušite, imajte na umu da žene koje puše kutiju cigareta dnevno 30 ili više godina povećavaju rizik od raka dojke za 28 posto. Kod onih koje nisu toliko pušile i koje su prestale pušiti ranije, nakon par godina rizik od pojave bolesti veći je samo šest posto. Zato prestanite što prije.

Pazite na šećer u krvi

Kontrolirate li razinu šećera u krvi, spriječit ćete i pojavu dijabetesa tipa 2 i raka dojke. Naime, dijabetes je odgovoran za gotovo 40 posto veći rizik od pojave raka dojke. ‘Pokazalo se da oboljeli od raka dojke mogu smanjiti šanse od ponovne pojave raka ako izgube na težini, započnu program vježbanja te ako počnu jesti zdravije, uz vrlo mali unos procesiranih masnoća, a puno vlakana’, kaže dr. Dietz.

Foto: thinkstock

 

Pregled je bitan – lakše je liječiti manji tumor

Iako mamografija ne može spriječiti pojavu raka, smanjuje šanse da umrete od te bolesti. Ako se uoči rano, rak dojke je danas izlječiv. Što ga ranije uočite, to su veće šanse za oporavak. Žene koje navrše 50 godina svakako bi trebale na pregled.

Noć je za spavanje

Kako biste zaštitili grudi, izbjegavajte rad u noćnoj smjeni. Nekoliko studija povezalo je noćni rad s pojavom raka dojke, a rizik je kod ovih žena veći čak od 30 do 60 posto. Izloženost noćnom umjetnom svjetlu smanjuje proizvodnju melatonina, a niska razina melatonina, hormona spavanja, povećava rizik od bolesti. Zanimljivo je da slijepi ljudi imaju od 20 do 50 posto manji rizik od pojave raka dojke. Ako radite u noćnoj smjeni, dr. Roizen preporučuje vježbanje prije ili poslije smjene te osam sati sna nakon posla.

Što manje rendgenskog zračenja i CT skeniranja

Nova studija s Institute of Medicine pokazala je da ni BPA ni pesticidi ne povećavaju rizik od raka dojke kao što to čini rengensko zračenje i CT skeniranje. Svjetska nuklearna udruga upozorava da je 100 milisieverta (mSv) zračenja godišnje najmanja poznata razina koja povećava rizik od raka. A jedno CT skeniranje iznosi petinu ove količine zračenja, tj. 20 mSv. Rengen i fluoroskopija donose manje zračenja, ali treba paziti na kumulativni efekt višestrukog testiranja. Skener na aerodromu nema veliku snagu, tek 0,000005 mSv.

Opuštanje nakon stresa

Stres, usamljenost i drugo negativno raspoloženje povećavaju rizik od većine tumora, pa tako i raka dojke. Vrlo stresan život povezan je s agresivnijim tumorima. Svaki dan odvojite vrijeme za nešto što vas opušta, te uklanja stres i negativno raspoloženje. Rekreirajte se putem tjelovježbe i družite s osobama koje volite. Iskoristite i moć smijeha.

 

magazin.net.hr

tačno.net
Autor 26.3.2013. u 19:42