Provjerite svoj vitaminski status

Autor 16.9.2011. u 19:34

Provjerite svoj vitaminski status

Povratak s godišnjeg odmora ujedno je i povratak užurbanom načinu života, stresu i pretrpanom dnevnom rasporedu. Neredoviti obroci, neadekvatna prehrana, završetak sezone obilja svježeg voća i povrća, te prvi hladniji dani kao nagovještaj prvih prehlada i viroza, sve su to čimbenici zbog kojih mnogi početkom jeseni ne unose dovoljno vitamina, ali i minerala u organizam. Tijelo to ubrzo raznim simptomima i pokaže, a ne nadoknadite li manjak vitamina i ne ojačate imunitet, mali je korak do bolesti, pogotovo onih koje su u jesensko-zimskom razdoblju najčešće, a to su respiratorne infekcije. No, to nije razlog da samoinicijativno posegnete za najbližim vitaminskim pripravkom, kapima ili sirupom.

Dnevne potrebe različitih vitamina i minerala znatno variraju, što ovisi o metabolizmu svakog čovjeka. Savjetujte se o tome što i u kojoj količini biste eventualno trebali uzimati sa svojim liječnikom obiteljske medicine, ali i nastojte ponajprije raznovrsnom i uravnoteženom prehranom osigurati organizmu sve potrebne vitamine.

Vitaminski status    

Pod vitaminskim statusom podrazumijeva se količina vitamina u tijelu. Danas se gotovo u svakoj ljekarni možete predbilježiti za mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa. To je  jednostavna, relativno brza, bezbolna i vrlo učinkovita metoda kojom se određuje stanje pojedinih vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i drugih za život bitnih nutrijenata u organizmu. Na temelju mjerenja ljekarnici će vam predložiti odgovarajuće formule vitamina i minerala, ali od njih možete dobiti i savjet kako eventualne manjkove nadoknaditi putem svakodnevne i redovite prehrane. Određivanje vitaminsko-mineralnog statusa preporuča se svima, jer je njihova količina u organizmu promjenjiva, a posebice osobama koje se nepravilno hrane ili su izložene većim psihofizičkim opterećenjima, uključujući i sportaše.

Vitamini su (pre)važni

O vitaminima, kao i o mineralima ovise sve funkcije ljudskog organizma. Zbog neodgovarajuće prehrane dolazi do deficita određenih vitamina i minerala u organizmu, što za posljedicu ima određene zdravstvene poremećaje. Ako zbog utvrđenog manjka odlučite uzimati koji od pripravaka, vodite računa da ne prekoračujete dnevnu preporučenu (RDA) količinu nekog vitamina. Treba paziti i kako se uzimaju vitaminski preparati i razni dodaci prehrani, u kojem obliku, u kojem vremenskom razdoblju, da li uz obrok ili prije jela, a pogotovo ne treba pretjerivati s vitaminima topivim u mastima ( to su vitamini A,D,E,K).

Kako prepoznati manjak pojedinih vitamina?

Sklonost infekcijama, izražene vene, modrice, sklonost krvarenju, to su znakovi pomanjkanja vitamina C u organizmu. Manjak se može javiti pri povećanim fizičkim i psihičkim potrebama, tijekom trudnoće i dojenja, te kod infekcija. Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do avitaminoze,  a što se najčešće događa kod djece, alkoholičara i starijih osoba. Izraziti nedostatak dovodi do težeg poremećaja – skorbuta. Taj je vitamin važan jer potiče rad našeg imuloškog sustava i u borbi s virusnim infekcijama te bakterijama Voće i povrće su bogati prirodni izvori vitamina C. Gruba, suha i nadražena koža, gubitak apetita, česti umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti, koža sklona aknama, sve su to upozoravajući znaci manjka vitamina A. Stručnjaci kažu kako se njegov deficit najčešće očitava u promjenama na očima.

Kod manjka pak vitamina D najprije će se primjetiti promjene na koštanom tkivu. Kod djece se uočava rahitis, a kod odraslih dovodi do osteoporoze. Preventivno se dojenčadi daje tijekom prve godine života, a kod osteoporoze vitamin D se daje u kombinaciji s kalcijem zbog smanjena odlaganja kalcija u kostima. Zato se i smatra kako zdravlje kostiju ovisi o vitaminu D, jer pomaže kalciju da dopre do kostiju, pa bez njega one postaju slabe, savijaju se i lome.

Malaksalost, slabost, pojačano znojenje, također mogu biti simptomi manjka ovog vitamina. Deficit vitamina E u organizmu se ne očituje toliko vidljivim vanjskim znacima, nego su simptomi uočljivi u krvnoj slici, pa je tako pokazatelj nedostatka vitamina E pucanje crvenih krvnih stanica.

Manjak vitamina B skupine

Kod nedostatka vitamina B1(tiamin) znakovi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, gubitak pamćenja, nastanak edema. Simptomi mogu uključivati i gubitak apetita, razdražljivost, te poremećaje u probavnom sustavu, ponajprije manjak ovog vitamina otežava probavljivost hrane. Kod potpunog pomanjkanja dolazi do bolesti beri-beri. Deficit vitamina B2 – riboflavina vidljiv je u uglovima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože.

Kada ga nema dovoljno u organizmu dolazi do iritacije očiju koje se naročito očituju smetnjama na svjetlu. Oči su umorne i osjetljive na svjetlost. Javljaju se također teškoće u zarastanju rana, alergijske reakcije i upalne promjene na koži. Deficit vitamina B3 ( niacin) očituje se u mnogim znacima kao što su mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi s probavom, te različiti problemi s kožom.  Kronični nedostatak vitamina B3 izaziva bolest pelagru koja se očituje promjenama na koži, dermatitisom, te poremećajima živčanog sustava. Deficitarnost vitamina B6 (piridoksin) se javlja kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja.

Manjak B6 vitamina povezan je s oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, javljaju se upale kože, razdražljivost, nesanica, anemija. To je vitamin koji regulira promjene raspoloženja, PMS i brojne mentalne poremećaje. Za zdravu kožu, kosu i nokte zaslužan je biotin ili vitamin B7, pa na njegov manjak ukazuju promjene na koži i kosi ( ljuštenje kože, ospi, ispadanje kose, gubitak teka, umor). Folna kiselina ili vitamin B9, važna je za sintezu DNK, te u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi. Deficitarnost se javlja kod trudnica, žena koje uzimaju kontracepciju, osoba s probavnim tegobama te kod alkoholičara.

Veći manjak folne kiseline u organizmu može dovesti do megaloblastične anemije, koju označava nedovoljan broj crvenih krvnih stanica.  Još jedan vitamin iz B skupine važan je proizvodnju genetskog materijala DNA, a to je B12 (kobalamin). Manjak tog vitamina se javlja najčešće kod trudnica, dojilja, alkoholičara, a znakovi deficita su gubitak težine, bolovi u leđima, trnci u rukama i nogama.

Autor 16.9.2011. u 19:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija