Prva evropska porodična banka matičnih ćelija od sada i u BiH

tačno.net
Autor 21.2.2013. u 17:08

Prva evropska porodična banka matičnih ćelija od sada i u BiH

Za lijek budućnosti treba čuvati cjelokupnu krv iz bebinog pupčanika

Nakon opsežnih priprema, odsad će i građanima Bosne i Hercegovine biti dostupna usluga prve porodične banke matičnih ćelija u Evropi, njemačke kompanije Vita 34. Stroga regulativa ove zemlje, na polju pohranjivanja matičnih ćelija, te potpuno primijenjene direktive EU iz ove oblasti, osnova su visokih standarda po kojim Vita 34 prednjači pred  ostalim bankama matičnih ćelija.

Vita 34 ujedno je i prva u ovoj struci koja je za obradu i skladištenje pupčane krvi certificirana prema najstrožijem medicinskom standardu u svijetu – GMP standardu.

Medicinska historija uzorka

Uzorke pupčane krvi novorođenčeta Vita 34 skladišti prema najsigurnijim procedurama. U popratnoj dokumentaciji su i medicinska historija te laboratorijski nalazi porodilje, koja je testirana na najznačajnije infekcije. Klinike koje se bave liječenjem matičnim ćelijama, naime, zahtijevaju detaljne podatke o uzorku. Ako oni ne postoje, može doći u pitanje i sama upotrebljivost uzorka.

U odnosu na većinu ostalih porodičnih banaka, Vita 34 omogućava širi spektar potencijalne primjene krvi iz pupčane vrpce i posjeduje dozvolu za pripremu krvi za autologene i alogene transplantacije. Upravo zbog toga, Vita 34 ima najveći broj aplikacija u Evropi: 23 uzorka su iskorištena za liječenje različitih oboljenja. To je više nego što su zajedno imaju sve ostale porodične banke matičnih ćelija na Starom kontinentu.

VSEL ćelije

Većina porodičnih banaka se, radi smanjenja troškova prostora, opredijelila za metodu redukcije pupčane krvi, tj. čuvanja samo hematopoetskih matičnih ćelija, koje se koriste za liječenje mnogih oboljenja. Međutim, u pupčanoj krvi je otkriveno 12 različitih tipova matičnih ćelija. Zbog toga naučnici preporučuju skladištenje cijele krvi i izdvajanje konkretnoga tipa matičnih ćelija tek kada bude poznato koju bolest treba tretirati.

Na ovaj način, upotrebljive postaju i neograničene somatske matične ćelije (USSC), kao i medicinsko čudo, VSEL ćelije, koje su eksperti, od milja, nazvali i „dijamantnim ćelijama“. Time su željeli reći da ove ćelije sutra mogu postati dio čarobne formule i za liječenje trenutno kobnih bolesti.

VSEL ćelije su pluripotentne, po svojim karakteristikama vrlo slične embrionalnim matičnim ćelijama, te imaju izuzetan regenerativni potencijal. Uslov da budu iskorištene elementarno je sadržan u potrebi da se iz pupčanika novorođenčadi čuva cjelokupna, a ne redukovana krv, kakvu pohranjuje većina banaka matičnih ćelija koje su prisutne u BiH.

Pohranjivanje matičnih ćelija na pola stoljeća

VITA 34 pruža i jedinstvenu uslugu pohranjivanja matičnih ćelija na rok od pola stoljeća, jedina u Evropi, na koliko su uzorci i osigurani. I to ovu banku čini uvjerljivim liderom na Starom kontinentu.

Otvoren ured u Sarajevu

Kompanija Bio Save d.o.o. ovlašteni je partner Vite 34 za Bosnu i Hercegovinu. Ispunila je sve stroge uslove za zastupanje ove njemačke kompanije, poznate po visokim standardima i pedantnim procedurama.

Bio Save d.o.o. nedavno je otvorila svoj glavni ured u Sarajevu, Maršala Tita br. 2, a uskoro će uslugu pružati i u ostalim gradovima u BiH. Svi zainteresovani za skladištenje matičnih ćelija njihove bebe, mogu se informirati i posavjetovati telefonom (033 200 800),   e-mailom ([email protected]) te preko internet stranice: www.biosave.ba

tačno.net
Autor 21.2.2013. u 17:08