Robot iz svemira poručio: Ovo je veliki korak za limene ljude

Autor 26.8.2011. u 22:10

Robot iz svemira poručio: Ovo je veliki korak za limene ljude

Prvi humanoidni robot astronaut R2 ‘probudio’ se na Međunarodnoj svemirskoj postaji i počeo objavljivati poruke na popularnoj društvenoj mreži Twitter. Iako su već prije postojale poruke s istog računa na Twitteru, robot se sada ‘probudio’, odnosno stručnjaci sa Zemlje su aktivirali njegove sustave.  Njegovih gotovo 40.000 sljedbenika sada mogu pratiti što R2 radi na postaji, no tek će mu sljedeći tjedan dati da ‘protegne’ ruke. Prva poruka bila je da mu gode elektroni te parafraza poznate Armstrongove rečenice: Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za limene ljude.

R2 su na postaju doveli u svemirskoj letjelici Discovery u veljači 2011., a izrađen je kao eksperiment da bi se otkrilo kako se robot s dvije ruke nosi sa bestežinskim stanjem te može li pomagati ljudima unutar i izvan postaje.

R2 je težak 136 kilograma, ima torzo i dvije ruke koje liče ljudskima te šake. Umjesto glave ima zlatnu kacigu sa vizirom. Noge još nema. Izradili su ga NASA i General Motors, a trebalo im je 15 godina.

Autor 26.8.2011. u 22:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija