Sačuvane matične ćelije malog princa

tačno.net
Autor 19.8.2013. u 15:26

Sačuvane matične ćelije malog princa

Vojvotkinja Kate (31) i Princ William (31) privukli su još jednom veliku pažnju kada je njihov sin  došao na svijet. Prince Georg, koji još nije svjestan svoje velike slave, trenutno uživa odličnog zdravlja sa svojim roditeljima, bakom  i djedom na odmoru u Bucklebury. I da bi  mali nasljednik  još dugo ostao  živ i zdrav, roditelji su se pravovremeno pobrinuli za to.

Piše: Bojan Tomić

Kako objavljuje njemački časopis ,,Freizeit Revue“  Kate i William su se dogovorili u toku priprema za porođaj da ništa neće prepustiti slučaju  i sreći, pa i moguće  genetski  nasljedne bolesti koje bi tek u kasnijim fazama života mogle biti opasne. Oni su se odlučili da, kao i većina današnjih  mladih roditelja, donesu bitnu odluku za sigurniju budućnost svoje bebe, a što su prije nekoliko godina učinili i  španski princ Filip i   princeza Letizia  za svoje obje kćerke  Leonoru  i Sofiju.  Vojvotkinja Kate i princ William su odmah nakon rođenja sačuvali matične ćelije iz pupčane vrpce svog sina. Tako je naslijeđe u  obliku  matičnih ćelija malog princa poslano u SAD, gdje će se čuvati duboko zamrznuto i  nadamo se da  nikada neće morati  biti upotrebljeno…

Porod je jedinstvena prilika da se prikupe matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce i za dijete je to jedina prilika da mu obezbijedite sigurniju budućnost.

I mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona pohranile su matične ćelije svojih beba u vodećoj evropskoj i svjetskoj porodičnoj banci matičnih ćelija  Cryo-Save.  Ovu priliku nije propustila ni Džejla Glavović – Očuz, jedna od najpoznatijih manekenki sa ovih prostora i Miss Planet Earth 2002. godine. Džejla je jedna od sretnih majki iz BiH koje su imale priliku da pohrane matične ćelije svog djeteta.

Kada smo odlučili da ćemo pohraniti matične ćelije svog sina nije bilo dileme gdje da ih pohranimo, htjeli smo da izaberemo najbolje, banku koja uživa najveće povjerenje u Evropi i odlučili smo se za Cryo-Save, jer je Cryo-Save vodeća porodična banka matičnih ćelija i praktično sinonim za pohranjivanje matičnih ćelija. Osim što su najveća i najmodernija banka, oni su prvi došli u BiH i pružili šansu svim porodicama da iskoriste ovu jedinstvenu priliku, kada se još nije praktično ni znalo za pohranjivanje kod nas i ko zna koliko bi porodica ostalo bez matičnih ćelija da nije bilo njih. To što su oni uradili kod nas zaista je za svaku pohvalu, jer ja do sada nisam srela trudnicu koja nije znala za pohranjivanje matičnih ćelija.“ izjavila je Džejla Glavović.

Matične ćelije svojih beba u Cryo-Save-u su sačuvale i glumice Vedrana Seksan i Arma Tanović, pjevačica Tijana Dapčević, te mnoge druge poznate ličnosti.

Pohranjivanje matičnih ćelija dostupno je svima i nije privilegija isključivo bogatih i poznatih! To je životno osiguranje, ulog za sretniju i sigurniju budućnost što potvrđuje broj od preko 3 500 porodica iz cijele Bosne i Hercegovine koje su sačuvale matične ćelije svojih beba u Cryo-Save-u.

 

tačno.net
Autor 19.8.2013. u 15:26