Samsung postao najveći proizvođač smartphonea

Autor 28.10.2011. u 14:14

Samsung postao najveći proizvođač smartphonea

Pokazao kako se može profitirati na Android platformi

Smatrali ga plagijatorom ili ne, Samsung je uspio. Postao je najveći proizvođač smartphonea na svijetu.

U periodu od jula do septembra ove godine, Samsung je prodao 27,8 miliona smartphonea, Apple 17,1 milion, a Nokia 16,8 miliona uređaja.

Slabija prodaja koju je zabilježio Apple povezuje se sa činjenicom da su mnogi čekali novi iPhone, za koji se znalo da izlazi u septembru ili oktobru, ali to ne mjenja činjenicu da je Samsung uspio da proda 10 miliona primjeraka više.

Samsung je, kažu analitičari, uspio da pokaže kako se može profitirati na Android platformi, a za ovaj uspjeh svakako je zaslužna i odlična prodaja modela Samsung Galaxy S2.

Prema podacima Strategic Analyticsa, udio na smartphone tržištu koji ima Samsung u ovom momentu iznosi 23,8 posto, dok je Appleov udio 14,6 procenata.

Globalna isporuka smartphonea u odnosu na prošlu godinu porasla je za 44 procenata.

Inače, posljednjih par mjeseci nisu bili jednostavni za poslovanje Samsunga, jer je prodaja pojedinih uređaja privremeno ili trajno zabranjena u određenim zemljama (Njemačka i Australija – Galaxy Tab 10.1 i tri modela smartfona u Holandiji), a kao posljedica tužbi koje je Apple podnio.
 
Sa druge strane, Samsung je krenuo sa sličnim akcijama i traži zabranu prodaje novog iPhonea u Italiji, Francuskoj, Japanu i Australiji, ali mu to, za sada, nije uspjelo.

seebiz.net

Autor 28.10.2011. u 14:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija