Šest najopasnijih društvenih mreža za sigurnost korporativnih mreža

Autor/ica 21.4.2011. u 06:23

Šest najopasnijih društvenih mreža za sigurnost korporativnih mreža

Brojne  istraživačke ustanove su izvijestile da se gube milijarde dolara godišnje zbog smanjene produktivnosti uzrokovane prijetnjama na korporativne mreže.  Prema Joe Wangu, CEO WatchGuarda, danas najbrži rast prijetnji imaju upravo korporativne mreže, a društvene mreže  su sigurnosno visoko rizične za njih, prema istraživanju tvrtke.

Ujedno je tvrtka Network Security – WatchGuard Technologies objavila popis od 6 društvenih mreža posebno opasnih za korporativne mreže. To su:

1. Facebook
Budući da broj korisnika Facebooka svaki dan raste, sve više postaje popularan među tvrtkama kao alat za marketing, ali i sve veći broj korisnika Facebooka pristupa svom računu na poslu. Zbog navedenog, Facebook je postao plodno tlo za hakere. Pridodali se tome niz tehničkih pitanja, kao što su otvorene aplikacije API (Application Programming Interface), stvar je jasna.

2. Twitter
Mnogi ljudi ne misle da opasnost može doći od samo 140 znakova, ali to je lažna pretpostavka.  U nekim slučajevima, kratke Twitter poruke upravo koje uključuju kratke URL-ove su slabosti. Usluge za kreiranje kratkih URL-a doista mogu uštedjeti prostor – dopušten broj znakova, ali ih hakeri mogu zloupotrebljavati za stvaranje zlonamjerne veze.  Osim toga, Twitter ima prijetnje od povezanih slabosti Web 2.0 i API-a, uključujući i crve,  potklasu virusa. Crv se obično širi bez pomoći korisnika i sam distribuira vlastite potpune kopije uz ponekad izmjene širom mreža. Može zauzeti memoriju ili propusni opseg mreže toliko da PC prestane da reagira.

3. YouTube
Kao jedan od najpopularnijih video stranicama na internetu, hakerima je više nego interesantna.  Hakeri često stvaraju zlonamjerne web stranica koje vrlo nalikuju YouTube video stranici. Osim toga, napadači često preplavljuju video uratke svojim komentarima sa spamom i zlonamjernim vezama.

4. LinkedIn
LinkedIn nosi teži teret jer ova društvena mreža uglavnom je orijentirana na poslovanje.  Također privlači hakere baš zbog svoje pouzdanosti informacija i podataka. Korisnici ove društvene mreže koriste servis i uslugu za uspostavu poslovnih odnosa i općenito prikazuju informacije koje mogu biti osjetljive i povjerljive, bez da su svjesni toga.

5. 4chan
4chan je vrlo popularna stranica  za dijeljenje slika pokrenuta davne 2003 godine. Prvenstveno se koristi za postavljanje slika i rasprava vezanih uz Manga i Anime fotografije i stripove. Korisnici obično postaju anonimno i site je povezan sa internet subkulturom i aktivizmima.  Njegovi članovi su često uključeni u razne „anonimne“ internet napade.

6. Chatroulette
Ova stranica omogućuje korisnicima web video chat s drugim, slučajnim ljudima, strancima iz cijelog svijeta. Posjetitelji web stranice nasumce započinju online chat (video, audio i tekst) s drugim posjetiteljem. U bilo kojem trenutku, bilo koji korisnik može ostaviti trenutni chat i pokrenuti drugu slučajnu vezu. Anonimna priroda mrežne stranice je postala meka meta za internet predatore.

Izvor: racunalo.com

Autor/ica 21.4.2011. u 06:23