Šest znakova da vam prisluškuju mobilni

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:20

Šest znakova da vam prisluškuju mobilni

Topla baterija, usporeno isključivanje uređaja ili pozadinski šumovi samo su neki od pokazatelja da je vaš telefon na udaru prisluškivača

Kažu da uopšte nije komplikovano prisluškivati nečiji mobilni telefon. Dokaz je nedavna afera sa prisluškivanjem Angele Merkel. Možda niste toliko važni, ali nije isključeno da se neko bavi i vama i vašim mobilnim telefonom.
Ako sumnjate u tako nešto, evo nekoliko „simptoma” da ste među izabranima za prisluškivanje.

Temperatura baterije

Jedan od verovatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona. Opipajte svoj mobilni u vreme kada ga ne koristitie – ako je on topao ili, čak, vreo, to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplota pojavljuje uglavnom prilikom korišćenja (ili neposredno nakon punjenja) telefona. Sve u svemu, baterija može da bude vruća samo u slučaju da je telefon nedavno korišćen.

Ako „punite” telefon češće nego inače – to je još jedan znak potencijalne pretnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi neko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši.

Prisluškivani mobilni telefon neprestano beleži razgovore u svojoj okolini čak i ako izgleda da je u stanju mirovanja.

Napomena: mobilni telefoni imaju tendenciju da vremenom gube maksimalni nivo rada baterije tokom vremena. Ako je vaš telefon stariji od godinu dana, kapacitetet baterije se stalno smanjuje, u zavisnosti od intenziteta korišćenja.

Isključivanje sa zadrškom

Kada isključujete telefon i primetite veliku „zadršku”, pozadinsko osvetljenje dugo gori ili, jednostavno, telefon „odbija”da se isključi, moguće je da ste prisluškivani. Atipično ponašanje telefona uvek je upozoravajuće. Premda, opisani problemi mogu biti izazvani problemima sa hardverom ili softverom telefona.

Čudna aktivnost

Da li se događa da sa na telefonu iznenada upali pozadinsko osvetljenje, ili se same od sebe postavljaju neke aplikacije, ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontroliše telefon. Ipak, imajte su vidu da identično ponašanje može biti posledica smetnji prilikom prenosa podataka.

Pozadinski šumovi

Kada razgovarate, telefon koji je prisluškivan može „ispuštati zvukove”: nešto poput eha, električno pražnjenja, „klikova”… Doduše, ovo ne mora da znači da ste žrtva „špijuna” – možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gde se svašta čuje. Međutim, ukoliko čujete pulsirajući šum iz svog telefona kada ga ne koristie – to može biti ozbiljan problem.

Smetnje

Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređeja (poput televizora ) i on im stvara smetnje, to može biti posledica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajevima smetnje su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da ste prisluškivani.

I virus?

Inače, priča se da „hara” novi virus za Android. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefon „inficiran” obavi razgovor, „spusti slušalicu”, a onda njegov sagovornik još 10 sekundi može da sluša razgovor u okolini „zaraženog” telefona. A za 10 sekundi…. Šta sve može da se kaže… Dakle, pazite da, recimo, ne završite ljubaznu konverzaciju sa šefom koji vam (naravno) ide na živce, a onda društvu sa kojim sedite objavite „Opet onaj kreten” ili nešto slično…

KURIR

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:20