Škola u Belgiji kažnjava učenike koji govore francuski

Autor 16.2.2012. u 12:27

Škola u Belgiji kažnjava učenike koji govore francuski

U koledžu Saint-Pierre, flamanskoj školi u predgrađu Bruxellesa, kažnjavaju učenike – ako govore francuski

 

Jezički rat između Flamanaca i Valonaca se ugnijezdio i na časove sportske rekreacije.  Jedna osnovna škola u mjestu Jette u predgrađu Bruxellesa, u kojoj se govori flamanski, odlučila je kažnjavati svoje učenike koji govore francuski.

Jezik Molièrea je od sada protjeran iz Koledža Sint Pieters (Saint -Pierre) u Jetteu. Ako neko dijete bude zatečeno u tri navrata da govori francuski – biće kažnjeno. Sankcija? Čas holandskog jezika!

Nepravedna sankcija

 “Jezička zloća”, zbog koje jedan tata, kad ga je upitao ‘Sudpresse’,  izražava žaljenje, i koja se odnosi samo na djecu koja govore francuski, što je napisano crno na bijelo.  Roditelji optužuju “nepravednu sankciju”. U ovoj školi za 40% učenika flamanski nije materinji jezik, nego je najčešće tek treći ili četvrti jezik kojim se služe. 

Sa svoje strane, uprava škole se brani. “Mi to ne doživljavamo kao kaznu”, nego prije kao način kako podstaći učenike da govore flamanski, uvjerava direktorica ove obrazovne ustanove Véronique Vanhercke.

Nastavnici su primijetili da izvan  nastave učenici većinom govore francuski između sebe. “To ne pomaže boljem savladavanju flamanskog jezika”, izražava žaljenje uprava škole. “Kad o tome razgovaramo sa djecom, ona nam odgovaraju da se ne trude, jer sustav nije dovoljno strog”, objasnila je Véronique Vanhercke na VTM, na  flamanskom televizijskom kanalu.

Belgija je godinama sapeta u jezičkim svađama valonske (frankofonske) i flamanske zajednice. Svađa ima korijene u dubokoj političkoj krizi, koju se novi frankofonski predsjednik Vlade Elio Rupo trudi razriješiti od kako je na dužnosti, od prosinca 2011.

 

 

 

Autor 16.2.2012. u 12:27