Sladoled od rakije!

tačno.net
Autor 23.5.2013. u 14:32

Sladoled od rakije!

Belomanastirska poslastičarnica ”Galerija No1” gostima nudi sladoled od viljamovke – rakije od istoimene vrste kruške

“Ne služimo ga maloljetnim osobama, a oni stariji su oduševljeni”, kaže vlasnik Ismet Alija, koji je osmislio novi proizvod.

On objašnjava da mu je želja bila da svojim gostima ponudi nešto po čemu je Baranja poznata, za početak sladoled na bazi jedne od najcjenjenijih rakija koju proizvodi nekoliko tamošnjih proizvođača tog žestokog pića.

“Od kugle sladoleda sigurno se niko ne može napiti. Čak ni od dvije”, u polušali komentariše Ismet Alija, poznatiji kao Iso.

Za izradu četiri litre sladoleda koristi se približno 4,5 decilitra viljamovke. Baza sladoleda je, kaže Iso, kruška, koja u kombinaciji s rakijom viljamovkom daje izuzetan ukus. To su potvrdili i njegovi gosti, piše “Glas Slavonije”.

“Nema ljepšeg osvježenja. Inače sam ljubitelj rakije, ali samo prije ručka. Čuo sam za ovaj sladoled, pa sam odlučio da probam Isinu novotariju. Oduševljen sam”, priča jedan od gostiju, naglašavajući kako mu se čini, nakon dvije-tri probe, da je ”vilja sladoled” najbolji uz standardnu vanilu, koju je dosad kupovao u kombinaciji s jagodom. Iso na ovoj vrsti sladoleda ne misli da se zaustavi.

“Sada, kada je konačno počela sezona, svakodnevno planiram da izbacujem neku novu vrstu. U ponudi će biti po nedjelju-dvije, a nakon isto toliko vremena vrati ću je natrag”, priča Isa pokazujući na ”škrinju” s dvadesetak vrsta sladoleda, od kojih je svaki priča za sebe.

Osim sladoleda od viljamovke, hit je i čokolada, ali ne obična, već ona gotovo prava.

“Smišljam ponudu za Dane vina i sve sam bliži nekoj kombinaciji u kojoj će osnovni sastojak biti graševina”, poluzagonetno naglašava Ismet Alija čija “Galerija No1” odnedavno ima HACCAP sertifikat.

 

Mondo

tačno.net
Autor 23.5.2013. u 14:32