Smanjite rizik od preeklampsije vitaminima i argininom

Autor 16.7.2011. u 04:21

Smanjite rizik od preeklampsije vitaminima i argininom

 

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ona se razvija na početku trudnoće, no opasni se simptomi (glavobolje, zamućeni vid ili osjetljivost na svjetlost ) pojavljuju kasnije, u drugoj polovici. Do ovog poremećaja dođe u pet do osam posto svih trudnoća te češće u prvoj.

Ako se preeklampsija ne liječi, može dovesti do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, preuranjeni porod, malu porođaju težinu bebe, pa čak i smrti majke i djeteta.

Žene mogu smanjiti svoj rizik od preeklampsije ako povećaju unos vitamina i arginina, tvrde udruženi istraživači.

Svake godine tisuće žena i novorođenčadi umire zbog preeklampsije, a poznati faktori rizika su obiteljska povijest bolesti, dob (žene mlađe od 20 i starije od 40 godina), pretilost, povijest visokog tlaka, migrene, dijabetes, bolesti bubrega i reumatoidni artritis. uz to, stručnjaci predlažu uvrštavanje novih faktora rizika – manjak L-arginina i vitamina.

Arginin je uvjetno esencijalna kiselina koja pomaže tijelu održati cirkulaciju krvi za vrijeme trudnoće, dok “uvjetno” podrazumijeva da ju naše tijelo može sintetitizirati ovisno o stupnju razvoja i zdravstvenom statusu pojedinca.

Kako bi istražili učinak arginina i vitamina na razvoj preeklampsije, stručnjaci su proučavali gotovo 700 žena s povišenim rizikom za ovo stanje. Trudnice su podijeljene u tri skupine te su uzimale dodatke hrani ili placebo kroz 20 tjedana trudnoće.

Trećina je uzimala dvije pločice dnevno s argininom i vitaminima, druga trećina pločice samo s vitaminima, dok su ispitanice treće skupine uzimale pločice s placebom. Svaka je pločica sadržavala 3,3 g arginina, 250 mg vitamina C, 200 I.U. vitamina E, 200 mcg folne kiseline, 25 mg niacina, 2 mg vitamina B6 te 4,8 mcg vitamina B12. Svaka tri tjedna izmjeren im je tlak i razina arginina.

Ukupno je 30,2 posto ispitanica koje su uzimale placebo razvilo preeklampsiju, jednako kao 22,5 posto žena koje su uzimale vitamine, usporedno s 12,7 posto žena koje su uzimale i arginin i vitamine (antioksidanse).

Iako su ispitanice koje su jele kombinirane pločice također su značajno smanjile svoj rizik od preranog poroda usporedno s placebo skupinom.

Iako su zamijećeni pozitivni učinci uzimanja arginina i vitamina, stručnjaci upozoravaju kako još ne mogu preporučiti uzimanje ove kombinaciej visokorizičnim ženama. Sljedeći korak koji će poduzeti je proučiti kako arginin i vitamini djeluju zajedno i postoje li štetni utjecaju.

Preuzeto s: Ordinacija.hr

Autor 16.7.2011. u 04:21