Smrtonosan rak zbog ovoga može uraniti 10 godina

tačno.net
Autor 3.3.2013. u 13:31

Smrtonosan rak zbog ovoga može uraniti 10 godina

Prosječna dob u kojoj se dijagnosticira rak gušterače je 72 godine, no ako ste skloni pretjeranoj konzumaciji alkohola i cigareta, tada ova bolest može nastupiti već u 61. (za alkoholičare), odnosno 62. godini (za pušače).

Tako tvrde istraživači Sveučilišta u Michiganu, koji su do ovih rezultata došli proučavajući 880 pacijenata s rakom gušterače.

Otkriće američkih stručnjaka pokazuje da pušači i osobe sklone alkoholu mogu ranije razviti ovaj rak u odnosu na ostalu populaciju, no nisu uspjeli dokazati kako spomenute navike direktno mogu uzrokovati rak.

Studija, objavljena u časopisu American Journal of Gastroenterology, nudi objašnjenje zašto bi s probama za rak gušterače trebalo ranije početi. Naime, teško ga se otkriva, a jednom kada se pojave simptomi, veliki su izgledi da se rak proširio na druge organe (metastaze). Trenutno ne postoje pretrage kojima se ova vrsta maligne bolesti može testirati ako nisu prisutni simptomi.

Michelle Anderson, voditeljica istraživanja, definirala je što točno misli pod izrazom strastveni pušači i osobe sklone alkoholnim pićima: osobe koje puše više od jedne kutije cigareta dnevno, odnosno osobe koje popiju tri ili više pića dnevno.

Foto: PIXSELL

Ako ste se pronašli u ovom opisu, znajte da nije kasno i da možete smanjiti rizik – ako prestanete pušiti ili čak smanjite broj cigareta koje dnevno popušite.

Iako nije čest oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob, pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti, kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno dostupni za liječenje raka gušterače nisu se pokazali pretjerano učinkovitima.

ordinacija.hr

tačno.net
Autor 3.3.2013. u 13:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija