ŠOKANTNO: Evo koliko plastike jedete svaki dan

Autor/ica 19.4.2013. u 09:50

ŠOKANTNO: Evo koliko plastike jedete svaki dan

Alarmantni izvještaj s Texas Health Science Centera pokazuje da je najpopularnija hrana iz supermarketa, uključujući i mliječne proizvode, meso, začine, pića i tijesto za pizzu, kontaminirana raznim hemijskim sastojcima koji se nazivaju ftalati.

Ftalati se obično koriste radi omekšavanja plastike, a nalaze se i u šamponima s mirisom, deterdžentima, sredstvima za čišćenje, losionima i zavjesama za tuš. No, novo istraživanje pokazuje da se male količine mogu naći i u pakovanoj hrani.

‘Kad se ftalati dodaju plastici, ne priključe se u potpunosti, što znači da mogu iscuriti i prenijeti se preko zraka, kože i vode, oni su posvuda i gotovo su im svi izloženi ‘, rekao je dr. Christopher Ochner, s New York Obesity Nutrition Research Centera, koji je radio na studiji.

Ovo je zastrašujuća činjenica jer su ftalati povezani s rakom dojke, urođenim manama, pretilošću, astmom, motoričkim problemima kod djece i seksualnim disfunkcijama u muškaraca.

‘Dobro je što je procijenjen nivo kontaminacije putem hrane bila manja i smatra se sigurnom, prema mišljenju agencije za zaštitu okoliša, nego je to bio slučaj u prethodnim studijama’, rekao je dr. Ochner.

Dr. Ochner savjetuje kako smanjiti izloženost ftalatima.

1. Jedite manje mliječnih proizvoda i svinjetine

Tokom spomenute studije, ove namirnice su imale najviši nivo onečišćenja. ‘To bi moglo biti zbog plastičnih cijevi koje se koriste za mliječne krave i plastične ambalaže za meso. Ali u biti ne znamo kako ftalati dolaze u njih’, objasnio je.

2. Ne koristite ili ograničite korišćenje plastičnih posudica i omota

Umjesto plastičnih zdjelica i kutija za čuvanje hrane, koristite staklenu ambalažu. I svakako ne zagrijavajte hranu u plastici.

3. Kupujte svježu ribu i meso od mesara, a ne u plastici

‘Sve što nije umotano ili pakovano u plastiku je bolje’, kaže Ochner. Zanimljivo je da je govedina imala najniže koncentracije ftalata u odnosu na 72 različite namirnice koje su testirane.

4. Pijte vodu iz slavine, a ako baš morate koristiti boce odaberite bolju plastiku

‘Ako na dnu boce za recikliranje vidite brojeve 3 ili 7, vratite ih natrag. Te vrste plastike vjerovatno sadrže ftalate’, upozorava dr. Ochner.

Izvor: Magazin.hr

Autor/ica 19.4.2013. u 09:50