Sportovi za bolji rad mozga

Autor 16.2.2012. u 21:13

Sportovi za bolji rad mozga

Znate li da pojedine vrste sporta podstiču koncentraciju i jačaju memoriju? Stoga trčite, krećite se, bavite se sportom ukoliko želite da razbistrite um i da se bolje koncentrišete, jer fizička aktivnost ubrzava dotok krvi u mozak i hrani ga kiseonikom.

Uz to, redovno bavljenje sportom održava elastičnost krvnih sudova, posebno malih cerebralnih arterija čija funkcija je presudna za normalno funkcionisanje vaše memorije. I rezultati najnovijih naučnih istraživanja to potvrđuju…

Hodanje za bolje pamćenje

Australijski naučnici su nedavno obavili obimno testiranje različitih kandidata i dokazali da 150 minuta šetanja nedeljno tokom šest meseci rezultira poboljšanjem u lečenju oštećenog pamćenja nego klasičnim metodama.

I ne samo to, pozitivni rezultati takvog načina lečenja osećaju se od šest meseci do godinu dana. To je, dakle, razlog više da dnevno učinite onih 10.000 koraka, koliko stručnjaci preporučiju.

Tenis za bolju obradu informacija

Da biste se bavili tenisom, skijanjem na snegu ili na vodi ili modernim plesom, vaš mozak je prinuđen da istovremeno obrađuje mnoštvo podataka, održava ravnotežu tela i podstiče ga da izvodi vrlo složene pokrete. Bavljenje ovim sportovima odličan je način da što duže sačuvate zdrav duh i dobru memoriju.

Joga i tai-či jačaju koncentraciju

Olivier Lejade / Flickr.com
Olivier Lejade / Flickr.com

Ovakve aktivnosti se baziraju na osluškivanju svog unutrašnjeg bića i razvijaju „memoriju tela“, regenerišu iscrpljeni um i jačaju proces skladištenja i prenosa informacija. Ovi sportovi se preporučuju osobama koje zbog mnoštva ideja lako gube motivaciju i odustaju od pokušaja da ih sprovedu u delo.

Jahanje i ples podstiču na razmišljanje

Psiho-afektivne aktivnosti odnosno povezanost između jahača i konja tokom jahanja, kao i odnos sa partnerom u plesu, ali i ekstremni sportovi, bude snažna osećanja i podižu adrenalin.

Osim toga podstiču na razmišljanje, koncentraciju i pamćenje, a posebno se preporučuju osobama koje osećaju zasićenje od svakodnevnih aktivnosti i dosadu.


Autor 16.2.2012. u 21:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija