Stanovnici Balkana među najdebljim ljudima na svijetu

tačno.net
Autor 28.4.2013. u 15:40

Stanovnici Balkana među najdebljim ljudima na svijetu

U prosjeku najdeblja nacija na svijetu su Kuvajćani, ali ni Balkanci nisu daleko, govore rezultati istraživanja portala Visual.ly, javlja Agencija Anadolija. Sa prosječnim indeksom tjelesne težine (BMI) od 29,5, kuvajtski muškarci imaju 27,5 a žene 31,4 BMI jedinica i prvi su svijetu po debljini.

Nakon njih slijede stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa prosječnim BMI od 28,8 jedinica, stanovnici Trinidada i Tobaga i Argentine imaju indeks tjelesne mase u prosjeku oko 28,6,  stanovnici Egipta i Meksika 28,4 i Novog Zelanda 28,2.

S druge strane, na začelju ljestvice, nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Naime, u prosjeku najmršaviji na svijetu su građani Bangladeša s indeksom tjelesne težine od 20,2. Nakon njih slijede Eritrejci, Etiopljani, stanovnici Šri Lanke, Konga, Nepala i Vijetnama.

Pretilost vlada u cijeloj regiji

Prema rezultatima istraživanja portala Visual.ly, sve balkanske zemlje se nalaze u skupini predebelih nacija.

Istraživanje je rađeno prema podacima Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO), te se na taj način došlo do konačnih podataka o BMI indeksu za žene i muškarce u zemljama svijeta.

Najdeblja nacija u regiji su Hrvati sa prosječnim BMI indeksom od 26. Poslije njih slijede stanovnici Albanije i Srbije sa 25,9, Bosne i Hercegovine sa 25,8 i Makedonije sa 25,2. Prema istom izvoru, prosječno najdeblje žene na Balkanu su u Makedoniji sa BMI indeksom 26,4, a slijede Albanke i Bosanke i Hercegovke.

Najdeblji muškarci u regiji su također u Hrvatskoj sa 26,6 BMI jedinica, a slijede ih muškarci iz Srbije i Albanije.

U širem regionu Balkana, poslije Slovenije, najdeblji su građani Turske sa 26,3 BMI jedinice, te građani Slovačke, Bugarske i Mađarske.

Grci najdeblja evropska nacija

Također, najmršavija nacija u Evropi su Rumuni sa 24,1 BMI jedinice, dok nakon kojih slijede građani Estonije, Francuske, Ukrajine i Danske.

S druge strane, najdeblja evropska nacija su Grci sa 27,5 BMI jedinica, a nakon njih su Nijemci, Bjelorusi, Britanci i Slovenci.

tačno.net
Autor 28.4.2013. u 15:40