Stručnjaci upozoravaju: Prirodna katastrofa bi slomila svijet u tjedan dana

Autor 9.1.2012. u 19:10

Stručnjaci upozoravaju: Prirodna katastrofa bi slomila svijet u tjedan dana

Globalno gospodarstvo ne bi izdržalo prirodnu katastrofu dulje od tjedan dana, tvrdi se u izvještaju uglednog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, u kojem se naglašava da države i vlade nisu spremne za iznenadne događaje i nacionalne krize.

Kao primjer su istaknuti oblaci vulkanskog pepela koji su prije gotovo dvije godine blokirali avionski promet i uzrokovali velike gubitke gospodarstvu, japanski potres i tsunami koji je izazvao nuklearnu krizu, a ni tajlandske poplave nisu bile bezazlene.

Ovakve katastrofe mogu imati snažan utjecaj na određene sektore gospodarstva i uzrokovati prekide proizvodnje ili isporuke usluga koje nakon toga tresu svjetsko gospodarstvo. Procijenjena maksimalna tolerancija svjetskog gospodarstva je samo tjedan dana.

Naime, svjetsko je gospodarstvo prilično krhko u ovim trenucima, tako da je vrlo ranjivo na šokove takvog tipa. Stručnjaci Chatham Housea izračunali su da je čak 30% BDP-a razvijenih zemalja izravno ugroženo u slučaju takve krize, a to se naročito odnosi na proizvodnju i turistički sektor. Kao primjer se navodi epidemija SARS-a pred devet godina koja je azijska gospodarstva koštala nevjerojatnih 60 milijardi dolara.

Japanska kriza pred godinu dana smanjila je globalnu industrijsku proizvodnju za 1.1% u roku od mjesec dana, a oblak pepela je EU skratio za cifru između 5 i 10 milijardi eura i doveo velik broj aviokompanija na rub bankrota, a neke su i propale.

Zaključak je prilično tmuran, pogotovo kad se uzme u obzir da je eurozona na rubu raspada, a prognoze stručnjaka govore o povećanom broju prirodnih katastrofa.

Autor 9.1.2012. u 19:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija