Svemir kao turistička destinacija od 2014. godine

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 13:44

Svemir kao turistička destinacija od 2014. godine

Svemir je postao najpoželjnija turistička destinacija bogatih putnika koji tragaju za uzbudljivim i neobičnim putovanjima. Bogati avanturisti uskoro će moći doživjeti bestežinsko iskustvo te vidjeti kako Zemlja izgleda odozgo.

Za ovu avanturu morat će platiti 55.000 eura, za što firma World View nudi putovanje u stratosferu na visini 30 kilometara iznad Zemlje. Putnici će biti smješteni na sjedišta koja se nalaze u kapsuli pod pritiskom, koja je zakačena za helijski balon.

Putnici će biti bliže zvijezdama nego ikada, ali ostat će u Zemljinoj atmosferi. Tokom dvostanog putovanja moći će se diviti ljepotama naše planete i tamnom svemiru. Kada se balon odvoji slijedi sigurno slijetanje. Prema najavama World View kompanije, prvi ovakav let trebao bi uslijediti 2016. godine.

Tokom proteklih godina nekoliko kompanija je investiralo milione dolara u istraživanje i razvoj tehnologija za svemirski turizam, s ciljem da razviju komercijalne letove u svemir. Britanski poduzetnik Richard Branson osnovao je Virgin Galactic s tim ciljem i prvi let ove kompanije očekuje se početkom 2014. godine iz svemirskog centra u Novom Meksiku. Svoja sjedišta je u Space Ship Two rezervisalo 350 osoba, među kojima su Justin Bieber i druge poznate ličnosti. U Space Ship Two može stati šest osoba, a letjet će na sami kraj Zemljine atmosfere. Pripreme za put traju tri dana. Putnici moraju biti dobrog zdravstvenog stanja, proći trodnevni fizički trening sa trenerom za let u nultoj gravitaciji i platiti 180.000 eura.

Holandska kompanija Space Expedition Corporation planira ponuditi komercijalne letove u posljednjoj četvrtini 2014. godine. Svemirski aerodrom nalazi se na otoku Curacao na Karibima. Napoznatiji klijent ove kompanije Bob Geldof počeo je trenirati u simulatoru leta. Uvjeti letenja su isti kao kod Virgin Galactica, ali su cijene karata mnogo niže. Za ovu avanturu potrebno je izdvojiti 72.500 eura.

klix

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 13:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija