Ta vječna ljubav

Autor 24.5.2012. u 23:05

Ta vječna ljubav

Slušam jednog psihoterapeuta kako objašnjava činjenicu da su u današnjem svijetu Žene postale Muškarci, a Muškarci Žene. I mislim si ja: ma što to on priča… Ali kad malo bolje razmislim, nije to baš daleko od istine.
Nekada majke nisu bile toliko posesivne i bdjele kao kobci nad svojim dragim sinčićima. Radile su naporno na zemlji, svojoj su djeci pokazivale manje ljubavi i nisu ih gušile i bile posesivne – jer za to nisu imale ni prostora ni vremena.

Danas se to promijenilo. Stalno nas bombardiraju kojekakvim američkim mudrostima da se djecu uvijek mora ozbiljno poslušati, da ih nikako ne smijete udariti (čak ni samo “malo po guzi”), da im se morate javiti ako vas zovu telefonom, pa makar imali i sastanak upravnog odbora, jer će jadna dječica u protivnom dobiti traume ozbiljne po njihov psihički život i provesti barem trećinu života na terapijama 🙂 .

Poznajem nekoliko dječaka, studenata i odraslih muškaraca koji su doista ovisni o svojim mamicama. Ne moram vam niti reći da mamicama ne odgovara nijedna djevojka koju im njihovi sinovi predstave. Može ona biti magistrica znanosti, iz savršeno ugledne obitelji, ponašati se kao Kate Middleton, izgledati kao savršenstvo bez mane – još uvijek nije dobra za njihovog sinčića. Može kuhati kao da je Ugarkovićina sestra, ulizivati se mamici do besvijesti, ali ne – to nije dovoljno.

Takve dominantne mamice vjerojatno uz sebe imaju muževe statiste –oni ništa ne odlučuju, mirnije su naravi, bave se nekim znanstvenim radom ili su vrlo poslušni i rade sve što im žena kaže. Tako su mamice odgajale sinove da postanu čvrsti i jaki, a oni su cijeli život promatrali svoje očeve kako bez pogovora slušaju svoje ženice pa, eto, i oni postali poslušni i – dooosadni 🙂 .

Odaberete li baš takvog muškarca, nećete puno rintati po kući, on će rado juriti u trgovinu kad god se vi sjetite da biste malo gricnuli kiwano ili neko slično egzotično voće, kosit će travu, hraniti kućne ljubimce, klinca voditi u park i nastojati vam ugoditi. No, kad mamica nazove, to se zove red, status ili crveno – opasnost 🙂 . Naime, ako je mamici nestalo maslaca, a upravo radi kolač kojeg njezin sinčić obožava, zaboravite vaše potrebe i želje 🙂 .

Nekako u zadnje vrijeme sve češće srećem muškarce koji sade cvijeće i imaju prekrasne vrtove, savršeno se razumiju u modu, sve im je jasno u vezi ženskog donjeg rublja i… of course slušaju mamice 🙂 . Nekoć su ekskluzivu na to, mislim na afinitete i vještine, ipak imale žene. Zar ne?

Danas su žene sve češće na vodećim managerskim pozicijama, uspijevaju savršeno uskladiti djecu, muža, poslovne i privatne obaveze, po potrebi u poslovnim situacijama pokažu zube, čvrstog su karaktera, samostalne i samosvjesne te dobro zarađuju… Uglavnom, sve osim prvoga zapravo su više obilježja muškaraca. Da ne spominjem bistrinu i brzinu njihova uma. Ma, čudo jedno 🙂 .

No, da ne bi ispalo da su svi muškarci postali poslušne curice. Nije baš tako. Ima još uvijek dovoljno macho frajera s tetovažama, motorima, pivskim trbuščićem, čačkalicom među zubićima i stavom ja sam gazda u kući. No, njihov je stav u većini slučajeva samo uspješna gluma, a kad stignu kući, brzo oblače papuče da ne bi zaprljali pod, brzinom munje se presvlače u kućnu odjeću i bacaju na pisanje zadaća s klincima.

Kad malo bolje pogledam, nije niti loše imati uz sebe takvog muškarca. Koga vi birate – urbanog macho lika ili poslušnog mišića koji će vas obožavati do kraja života čak i ako se vi pretvorite u muškarca?

Vaša Ema Jurić

zena.hr

Autor 24.5.2012. u 23:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija