Toyota otvara “Prozor u svijet”

Autor 28.6.2011. u 10:22

Toyota otvara “Prozor u svijet”

Zamislite svijet u kome putovanje iz tačke A u tačku B više nije rutina, jer vas vaš automobil poziva na igru, istraživanje i učenje. Ovo je vizija koju dizajneri iz Toyota Motor Europe (TME) i Kopenhagenskog instituta za interaktivni dizajn (CIID) imaju za Toyotin „Prozor u svijet” koncept.

Ovaj koncept potpuno mijenja odnos između putnika u vozilu i svijeta koji ih okružuje, tako što pretvara prozore vozila u interaktivan interfejs. Korištenjem proširene stvarnosti, nešto što je ranije bilo samo komad stakla, sada putnicima daje informacije o okruženju i drugim objektima pored puta. Prozor također može da se koristi kao platno za crtanje, a crteži onda prate okolinu koja se mijenja.

Pomoću najnovijih dostignuća na polju proširene stvarnosti, Kansei odjeljenje TME i CIID su razvili pet koncepata za Toyotin „Prozor u svijet”:

Crtanje u pokretu – koristeći prozor automobila kao slikarsko platno, putnici mogu da crtaju, koriste svoje prste i gledaju kako slike reaguju na spoljašnji svijet dok se vozilo kreće.

Zumiranje prostora – prozor postaje ekran na kom putnici mogu da zumiraju predmete u okolini i posmatraju ih u potpuno novoj perspektivi…

Više na sarajevo-x.com

Autor 28.6.2011. u 10:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija