Traže li muškarci djevojke poput svojih majki?

tačno.net
Autor 9.2.2013. u 20:49

Traže li muškarci djevojke poput svojih majki?

Zašto muškarac ne bi želio i dalje živjeti život na koji je naviknut u okrilju majke, samo s nešto mlađom verzijom i uključenom seksualnom komponentom?

Žene li muškarci djevojke koje su poput njihovih majki i obrnuto udaju li se djevojke za muškarce koji su poput njihovih očeva?
Ova Freudovska pitanja, zaokupljaju generacije sociologa, psihologa, psihijatra i drugih bihevioralnih znanstvenika, ali potajno i brojne generacije žena. Za sada ćemo kćeri i očeve ostaviti po strani i koncentrirati se na sinove i majke, i naravno žene ili partnerice koje su u životu tih sinova.

Ne vjerujemo da ima mnogo žena koje se barem jednom tijekom svoje veze nisu pitale upravo to pitanje, no isto ne vjerujemo da je većina ušla u dublju analizu sebe, partnerove majke, te odnosa koji postoji između nje i partnera, te partnera i majke.
Do određene mjere, kod muškarca, odabir partnerice se velikim dijelom događa na nesvjesnoj razini, pa se može i reći da se ne mogu oduprijeti onome čega nisu svjesni.

No, potrebno je sagledati širu sliku i postaviti pitanje zbog čega bi muškarac uopće želio nekog poput svoje majke, koja je za sina odgajateljica i njegovateljica, a ne seksualni objekt, predmet požude, osoba s kojom želi imati djecu i kreirati život u sasvim novim okvirima?

Kakva majka, takva djevojka

Svaka osoba počinje prikupljati iskustva od samog rođenja, te uči obrasce ponašanja ponajprije unutar svoje obitelji, prvenstveno od majke i oca, a zatim i šire obitelji. Na primjer, koliko puta ste čuli da je dijete postalo zlostavljač jer su i njegovi roditelji bili zlostavljači? Zašto bi onda i u drugim stvarima bilo drugačije? Zašto muškarac ne bi želio i dalje živjeti život na koji je naviknut u okrilju majke, samo s nešto mlađom verzijom i uključenom seksualnom komponentom?
Ako mu partnerica poklanja određenu dozu pažnje, ljubavi i utjehe, jer su na takav odnos naviknuli od majke, sigurno će željeti i dalje s njom graditi odnos. Osim toga, naši uzori za vezu i brak su naši roditelji, pa nije ni čudno da ih svjesno ili nesvjesno imitiramo u obrascima ponašanja, odnosu i sl. Dakle, ako muškarac kopira oca i njegov način ponašanja, tada je logično da traži osobu koja će biti što sličnija njegovoj majci.
Primjerice, ako njegova majka sramežljiva, velike su šanse da će ga podsvjesno privlačiti takve djevojke.
Tu je i ona fizička komponenta, da muškarce provlače žene koje imaju slične fizičke karakteristike s njihovim majkama, koje možda većini nisu vidljive na prvi pogled.
Ne radi se samo o boji kose, građi, veličini grudi i tako dalje, tu je upleteno niz pokreta, gestikulacija, mimike, zatim smijeh, način ophođenja, pričanja, ispuštanja zvukova kojih možda on nije niti sam svjestan, ali mozak na toj nesvjesnoj razini to prepoznaje.

Dobre i loše strane sličnosti

Možda ćete se pitati i što je na kraju loše da je vaš partner odabrao vas jer ga podsjećate na njegovu majku, posebno ako je to žena koji vi i sami volite i poštujete. U biti i nema. Posebno ako vam je veza stabilna i dobro funkcionirate kao par jer primjerice njemu odgovara vaš temperament koji sličan temperamentu njegove majke. Možda ćete imati osjećaj kao da se poznate cijeli život, što će vam ulijevati dodatno samopouzdanje da je veza na pravom putu. Ili, zar je baš toliko bitno što on voli plavuše, a vi ste plavuša, kao i njegova majka. Možda je slučajnost, a možda i nije…

S druge, one „mračnije“ strane ljudskih odnosa, možda ste i vi, pa tako i njegova majka toliko temperamente da jednostavno ne možete naći zajednički jezik, pa neprestano dolazi do sukoba u kojem se svaka bori za premoć. Osim toga, sigurno niti jednoj ženi u toj situaciji nije ugodna pomisao da je poput njegove majke, jer to umanjuje njezin osobni identitet, te se može javljati prkos.

Što muškarci traže?

Na kraju, ključno pitanje ostaje još uvijek u zraku. Traže li muškarci žene koje su poput njihovih majki?
Neki će reći da, drugi će da su šanse 50/50, dok će treći reći da nema niti najmanje šanse.
Koliko se čini sve ovisi o osobnim iskustvima koja su nastala prije veze. Neki muškarci pronalaze partnerice koje su nalik njihovim majkama, dok neki pronalaze partnerice koje im odgovaraju kao individuama.
Ovu prvu skupinu muškarca često nazivamo i „maminim sinovima“, a odrasli su uz vrlo dominantnu i prilično disfunkcionalnu majku, pa nisu imali prilike sami razviti svoj identitet i upoznati sebe kao osobu, nego se još uvijek u određenoj mjeri vide kroz majčine oči. Oni uvijek žive u sjeni svoje majke.
Druga skupina su muškarci koji pronalaze partnerice zbog određenih karakteristika. Odrasli su uz samopouzdanu, neovisnu majku i sada su odabrali takvu partnericu. Naime, takvi muškarci upravo zbog odgoja znaju što žele i traže isto takvu partnericu koja će imati jednako samopouzdanje, jer ne bi mogli funkcionirati s drugačijom osobom.
U biti majka i partnerica ne trebaju imati nikakve druge slične karakteristike, uopće se ne trebaju slagati, ali u osnovi su mnogo sličnije nego što su svjesne. Oboje se osjećaju dobro u svojoj koži i znaju što žele. I to je upravo ono što muškarac tražio – svjesno ili nesvjesno.

(vam)
tačno.net
Autor 9.2.2013. u 20:49