Turska: Antalija dom najdužem tunel akvarijumu

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 09:20

Turska: Antalija dom najdužem tunel akvarijumu

U najdužem akvariju na svijetu živi više od 10.000 vrsta riba i morskih životinja

Iako je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Turskoj, Antalija je odlučila otići korak dalje i postati dom najdužeg tunel akvarijuma na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Spremnik dugačak 131 metar i tunel širine tri metra dom je za više od 10.000 vrsta riba i morskih životinja iz cijeloga svijeta. Posjetioci imaju priliku posmatrati kako ribe plivaju oko replike italijanskog ratnog aviona u prirodnoj veličini, koji se tokom Drugog svjetskog rata srušio u Mediteran, te oko olupina broda i podmornice.

U kompleksu se nalazi više od 40 tematiziranih spremnika, sa nazivima poput “Svjetski okeani”, “Turska mora” i “Tri ostrva”, a sagrađen je na površini od 30.000 kvadratnih metara. Uključuje i “Sniježni svijet”, specijalni snijegom prekriveni prostor od 200 metara kvadratnih sa igloima, kafićima i kućom “Djeda Mraza”.

“U pogledu kapaciteta spremnika, akvarijum zauzima peto mjesto po veličini na svijetu, a drugo u Evropi”, rekao je direktor akvarijuma Kemal Kumkumoglu u izjavi za AA.

Očekuje se da kompleks uskoro postane članom Evropske asocijacije akvarijuma i zooloških vrtova (EAZA), što će pomoći osoblju da međunarodno dijele znanje i obrate se na pravu adresu za bilo koju vrstu bolesti ili problema sa adaptacijom svojih morskih stanara u akvarijumu.

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 09:20