Tuš kabina koja pere vas i rublje istom vodom

Autor/ica 25.9.2012. u 16:00

Tuš kabina koja pere vas i rublje istom vodom

Turski dizajner i izumitelj Ahmet Burak Aktas shvatio je ozbiljno upozorenja EU o “mudrom korištenju pitke vode” koja se često mogu vidjeti na europskim televizijama, pa je odlučio proizvesti najučinkovitiji sustav za tuširanje i pranje rublja pod nazivom Washit (ne, nije wash shit).

Sustav se sastoji od tuš kabine u koju uđete, ubacite odjeću u posebni prostor, te započnete s tuširanjem, a posebne pumpe i filteri će vodu koja otječe odvesti u ugrađeni sustav perilice gdje će se koristiti za pranje vašeg rublja.

Aktas vjeruje kako će ovaj sustav omogućiti tuširanje od 15 minuta uz potrošnju od 150 litara vode, od koje će 38 litara biti iskorišteno za sve cikluse pranja rublja.

Mada vam ovo djeluje možda pomalo nehigijenski, Aktas uvjerava da će uz kvalitetne filtere, reciklirana voda od tuširanja biti savršene čistoće, te bi se uz manje preinake sustava mogla čak koristiti i za ponovno tuširanje, a ne samo za pranje rublja, što on i njegov tim također razmatraju za jednu od mogućih inačica.

Odmah od početka razvoja ovog koncepta, Aktas i njegovi kolege, Salih Berk Ilhan, Adem Onalan i Burak Soylemez, zamislili su projekt u dvije izvedbe.

Jedna predstavlja kabinu koja bi bila namijenjena za kućne potrebe, a druga bi se mogla postavljati u javne prostore poput zračnih luka, željezničkih postaja, trgovačkih centara, pa čak i u vlakove i zrakoplove.

Aktas je za ovaj koncept osvojio nagradu iF 2012 za konceptualni dizajn, a projekt mu je preuzeo portal Behance.net koji se bavi spajanjem inovatora i industrije, kako bi se omogućilo da zanimljive inovacije zažive u komercijalnom obliku.

Autor/ica 25.9.2012. u 16:00