U Kini i majmuni prekobrojni

Autor 8.5.2011. u 08:07

U Kini i majmuni prekobrojni

U Hongkongu živi sedam miliona ljudi i više od 2.000 majmuna, a pošto broj tih životinja u gradu stalno raste, vlasti su prinuđene da se bave kontrolom rađanja ove vrste.

Stanovnike posebno brine to što životnje sve češće napadaju prolaznike, otimajući im torbe ili hranu iz ruku ili džepova.

Kako piše AFP, ove “napasti” najčešće se grupišu u okolini hotela, gde po kontejnerima nalaze velike količine hrane.

Pokušaji kontrole rađanja majmuna u Hongkongu datiraju još iz 2002, kada se primenjivao program za kontracepciju životinja koje žive u gradu, pa je vršena sterilizacija mužjaka i povremeno ubrizgavanje kontraceptivnih sredstava ženkama.

Najnoviji program podrazumeva sterilizaciju ženki, koja se vrši dva puta mesečno i trebalo bi da svede broj majmuna u Hongkongu na 1.500. U celoj akciji, pokazalo se da je najveći problem – kako uhvatiti majmuna.

“Veoma je teško uhvatiti majmuna. Sve smo pokušali – koristili smo mreže, kaveze, puške za uspavljivanje, praćke i mnoge druge zamke. To je, međutim, moglo da se primeni samo po nekoliko puta, jer su životinje brzo uviđale da se radi o zamci”, kaže za AFP veterinar Paolo Marteli, koji predvodi jednu od ekipa za kontrolu rađanja majmuna.

Prema njegovim rečima, majmuni posle izvesnog vremena nauče da prepoznaju članove ekipe koja ih traži, kao i njihova vozila, tako da počnu da ih izbegavaju.

A oni koji su navikli na situaciju sa majmunima u Hongkongu, kažu da je najbolji način da izbegnete majmune – da ih ignorište.

Autor 8.5.2011. u 08:07