Ublažite prehladu uljem eukaliptusa

tačno.net
Autor 12.2.2013. u 18:47

Ublažite prehladu uljem eukaliptusa

Ulje eukaliptusa poznato je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju

Jedan je od najpoznatijih i najučinkovitijih prirodnih pripravaka koji smiruje kašalj, olakšava tegobe bronhitisa, astme, gripe, prehlade, laringitisa i drugih infekcija dišnih putova. Lišće i plod eukaliptusa prepoznatljive su arome i koriste se u liječenju oboljenja dišnih organa u obliku sirupa i tableta ili kao eterično ulje. Ulje eukaliptusa se proizvodi destilacijom pomoću vodene pare, svježih listova i mladih grančica eukaliptusa, zimzelenog drveta, koje je porijeklom iz Tasmanije i Australije.Uglavnom raste u gustim šumama na tom području, a stalni stanovnici drveta eukaliptusa su koale, koje se hrane njegovim lišćem.

Ljekovita svojstva
Ulje eukaliptusa poznato je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju, kao i djelovanju protiv gljivica. Također snižava temperaturu, te djeluje protuupalno.  Miris eukaliptusa je neugodan za komarce, a njegovo se lišće dodaje mješavinama čajeva protiv šećerne bolesti i živčanih bolesti. Ulje eukaliptusa se nalazi u sastavu raznih preparata koji pomažu kod reumatskih oboljenja. U osušenom lišću eukaliptusa ima 3 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol). Eterično ulje je karakterističnog svježeg okusa koji hladi i jakog mirisa, zbog toga se dodaje u žvakaće gume. Koristi se i kao tekućina za ispiranje usta i kao sastojak preparata za njegu zubi. U aromaterapiji ulje eukaliptusa se koristi za ublažavanje boli, liječenje depresije, glavobolje i kao pomoć za prestanak pušenja. Eterično ulje eukaliptusa potiče i cirkulaciju, što djeluje blagotvorno kod bolova u mišićima.Nekoliko kapljica ulja eukaliptusa u inhalatoru ili u lampici za aromaterapiju pomaže kod prehlade, upaljenih sinusa, otežanog disanja, također dezinficira prostor i neutralizira neugodne mirise, te smanjuje elektromagnetno zračenje. Ulje eukaliptusa može djelovati kao prirodni aftershave nakon brijanja, s obzirom da umiruje kožu.

Od inhalacije do masaže
Načini korištenja ulja eukaliptusa mogu biti razni, od nanošenja na kožu, do sastojka pastila ili kao sredstvo za inhalaciju. Također ulje eukaliptusa možemo pronaći kao sastojak aromatičnih sapuna i kupki, te parfema.. Čisto eterično ulje upotrebljava se kao inhalacija, aromoterapija, vodena kupelj, te kao osvježivač prostora. Inhaliranje s eteričnim uljima dokazani je  recept u borbi protiv prehlade. Para dovodi do znojenja, olakšava kašalj, vlaži iritiranu sluznicu nosa i grla. Inhalacijom se postiže i čišćenje sluznice, što predstavlja važan dio u obrani organizma od bolesti. Uglavnom se ulje eukaliptusa može kupiti bez liječničkog recepta, no, treba paziti kako se koristi, jer prekomjerne količine mogu izazvati posljedice. Eukaliptus također može izazvati alergijske reakcije, pa je potrebno prije uporabe ako ste skloni alergijama potražiti savjet ljekarnika ili liječnika.

Tagovi:
tačno.net
Autor 12.2.2013. u 18:47