Ultrazvučna rukavica za pregled grudi

Autor 11.9.2012. u 20:47

Ultrazvučna rukavica za pregled grudi

Inovatori sa Sveučilišta Singularity razvili su robotsku rukavicu s ultrazvučnim senzorima koji između ostaloga mogu detektirati kvržice i abnormalne limfne čvoriće.

Svaki od tri prsta njihove dijagnostičke rukavice pod nazivom Med Sensation opremljen je senzorima za mjerenje temperature, vibracija i zvuka, a znanstvenici vjeruju kako bi ovaj izum uvelike mogao pomoći pri dijagnostici neprirodnih tvorevina, prije svega u ruralnim područjima gdje ne postoje medicinske ustanove, te time znatno poboljšati borbu protiv raka dojke.

Mada znanstvenici tvrde da je njihova dijagnostička rukavica u stanju prepoznati promjene na čitavom tijelu, te bi se mogla koristiti za sve vrste dijagnostike pomoću opipa, najveću primjenu vide upravo za samopreglede grudi.

“Prema najnovijim studijama, 26% medicinskih tretmana ovisi o rezultatima fizičkog pregleda”, kažu mladi znanstvenici. “Samopregledi grudi uz vizualizaciju koju nudi Med Sensation rukavica predstavljaju najbolji način spašavanja velikog broja života.”

Osim detektiranja abnormalnih tvorevina, rukavica je u stanju pratiti srčane otkucaje i disanje, a može se spojiti na internet, kako bi liječnici na udaljenim mjestima mogli koordinirati pregled i bilježiti rezultate.

Mada u svijetu već postoje drugi dijagnostički uređaji koji se postavljaju na pacijente kako bi udaljeni liječnici pratili tjelesne funkcije, ekipa sa Sveučilišta Singularity kaže da je ovo daleko kompleksniji sustav jer rukavica povezuje digitalne dijagnostičke senzore s najsavršenijim dijagnostičkim alatom, ljudskom rukom.

Autor 11.9.2012. u 20:47