Đumbir – začin i lijek

Autor 19.10.2011. u 17:05

Đumbir – začin i lijek

 

Đumbir, gomoljasta biljka podrijetlom iz Kine, jedan je od najtraženijih začina u azijskim kuhinjama. Jakog okusa i specifične arome, od davnina se osim u gastronomske, koristi i u ljekovite svrhe jer ima dokazana protuupalna svojstva. Oblozi od đumbira opuštaju mišiće, toplina obloga potiče cirkulaciju krvi, ublažava bolove u leđima, reumatizam, artritis te jača imunitet. Upravo zato se đumbiroterapija preporučuje kao jedan od najučinkovitijih tretmana u hladnijim mjesecima kojima ćete vratiti organizmu energiju, ugrijati tijelo i ojačati njegovu otpornost.

Blagotvorno djelovanje

Đumbir zovu čudotvornom biljkom zbog njegovih brojnih blagotvornih djelovanja. Tradicionalno se koristi u pripravcima koji smiruju upale i nadražaje dišnih putova, za liječenje angina i upala nosa, uha, a djeluje i na probavne organe. Smatraju ga lijekom za cijeli probavni sustav, štiti sluznicu te sprječava stvaranje čira i grčeve želuca. Odličan je kod uklanjanja tegoba nadutosti i protiv mučnina. Umiruje glavobolju, poboljšava cirkulaciju, potiče preznojavanje, sprječava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol i krvni tlak.

Ima i jako antioksidativno djelovanje čime usporava proces starenja. Organizam čisti od toksina. Ubrzava oporavak oštećenog tkiva nakon raznih upalnih stanja. Za pripremu pripravaka od đumbira koristi se gomolj biljke koji sadrži aktivne tvari, a zahvaljujući kojima đumbir i ima protuupalna i ljekovita djelovanja na ljudsko zdravlje.

Đumbiroterapija vraća energiju

Đumbiroterapija je odlična za pripremu organizma za hladnije dane. Topli oblozi  se postavljaju na tijelo uz laganu masažu čime se postiže revitalizirajući učinak, pojačava se cirkulacija, potiče se imunološki sustav te oslabađa tijelo nakupljenih štetnih tvari i toksina. Svježi đumbir vraća vitalnost i energiju. Budući da njegova toplina prodire duboko u tkivo, povoljno djeluje na vitalne organe kao što su bubrezi, pluća i jetra. Oblozi su posebice korisni kod ukočenih leđa, bolnih mišića te svih kroničnih bolova.

Aromatičan začin

Kod istočnjačkih naroda od davnina  poznat po svojim ljekovitim djelovanjima, đumbir je i prava poslastica kad su u pitanju njegova kulinarska svojstva. Prepoznatljivog je pikantnog, orijentalnog, blago ljutog okusa. Ta njegova aroma posebice dolazi do izražaja u pripremi jela azijskih kuhinja koje prakticiraju kuhanje u woku, posudi okruglog dna. Na tržištu se đumbir može naći kao svježi korijen ili kao osušen i samljeven dodatak jelima. Što se tiče nutritivne vrijednosti, od minerala u većim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži vitamin C te vitamine B skupine. Sušeni đumbirov prah ima oštar okus, a sastojak je mnogih curry mješavina.

Svježi đumbir može se koristiti kao začin brojnim jelima od mesa, peradi, ribe, juhama, varivima i kompotima. Đumbir se može koristiti u kombinaciji i sa slanim i sa slatkim jelima. Od naribanog se đumbira priprema čaj koji zagrijava cijelo tijelo, a dodaje se i slatkim jelima i tijestu za kolače. U nekim zemljama od njega rade mirisno pecivo, tzv. đumbirov kruh, a Englezima je omiljen kao piće, đumbirovo pivo, tj. ginger beer.

Zanimljivo je da su se za vrijeme prohibicije u SAD-u pile različite vrste đumbirovih napitaka kao što su Gingerale ili Gingerbeer koja nisu smjela sadržavati više od 0,5 posto alkohola. Đumbirovo pivo je bezalkoholno, a sadrži korijen đumbira, limun, voda, šećer i limetu. Najširu primjenu ima u uporabi koktela. Razlikuju se ginger beer, koje može imati dodatak alkohola, i gingerale koji je slađi i ima manje intezivan okus đumbira.

zena.hr

Autor 19.10.2011. u 17:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija