Uredite dječju kupaonicu

tačno.net
Autor/ica 15.9.2013. u 09:22

Uredite dječju kupaonicu

Prostor dječje kupaonice treba zadovoljiti visoke funkcionalno-kvalitativne kriterije. Dječja razigranost može ponekad izazvati i fizičke ili materijalne štete pa namještaj i oprema dječjih kupaonica trebaju biti čvrsti i oblikovno takvi da spriječavaju ozljede. Oštri oblici se ne preporučuju o ovakvim prosotrima. Vrlo je važno pokazati djetetu kako se otvaraju vrata tuš kabine, kako bi u slučaju nesreće bio omogućen nesmetan izlaz, a pri odabiru kade treba također voditi računa o praktičnom izlasku. Za dječje kupaonice obavezno koristite protuklizne pločice, kako bi se spriječila mogućnost pada.

Kupaonica treba biti dizajnirana tako da se njen izgled može mijenjati sa sazrijevanjem djeteta. Jednom popularni motivi iz dječjeg svijeta će poslije postati dosadni ili neozbiljni pa ih je poželjno izbjegavati. Preporučuju se potpuno jednobojna ili dvobojna baza bez ili uz dodatak šarenih pločica sa prugicama, točkama ili valovima. Detaljima poput ručnika, zidnih naljepnica ili dekorativnih predmeta moguće je pratiti trenutni svijet dječje mašte.

U prostor dječje kupaonice poželjno je ugraditi podno grijanje, kao i radijator za sušenje ručnika. Pozicija radijatora treba biti u neutralnim kutevima, kako bi se spriječile ozljede.
Odabir umivaonika i wc školjke treba također biti podređen sigurnosti djece, a to podrazumijeva ovalne oblike.

Dječja kupaonica bi svakako trebala sadržavati kadu, umjesto tuš kabine te tako  postala i prostor za igru djece. Veličina kade ovisit će o prostornim mogućnostima, kao i njen oblik.Ipak, birajte jednostavan oblik kade, bez izbočenja, jer je i ovo prostor u kome su mališani nestašni.  Osim prostora za smještaj ručnika i pribora za osobnu higijenu, osigurajte i prosotr za smještaj igračaka za vodu. Izbjegavajte staklene elemente u dječjoj kupaonici.

Imajte na umu da će dijete u ugodno dizajniranoj kupaonici puno lakše stjecati higijenske navike, a dobiti i dodatni prostor za uživanje i igru.

Ova kupaonica može povremeno posluži i kao kupaonica za goste pa se jednostavnim dodacima za čas transformira u ugodnu kupaonicu za odrasle ili za nekoliko godina kupaonicu djevojke ili mladića.
tačno.net
Autor/ica 15.9.2013. u 09:22