Uspješno proizveli umjetni mokraćni mjehur u laboratoriju

Autor 11.3.2011. u 02:57

Uspješno proizveli umjetni mokraćni mjehur u laboratoriju

Po prvi puta uspjelo je uzgajanje mokraćne cijevi u laboratoriju, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest. Istraživanje je obuhvatilo pet dječaka s oštećenim mokraćnim cijevima, a nakon transplantacije, novi je organ kod svih savršeno funkcionirao.To je dokaz da se nekadašnje znanstveno-fantastične ideje mogu ostvariti u stvarnosti, a da se znanstvenici usavršavaju u tehnikama proizvodnje ljudskih stanica i tkiva. 

Nada pacijentima

Mokraćni mjehur odgovoran je za eliminaciju urinarnog otpada izvan tijela, a kod ljudi se može suziti zbog brojnih bolesti ili ozljeda. Istraživački tim pod vodstvom dr. Anthonya Atale od stanica mokraćovoda uspjeli su u potpunosti rekonstruirati taj organ. Nakon transplatacije, on se prilagođava tijelu i završava svoj razvoj te počinje funkcionirati.

Dr. Anthony Athala nije pionir u ovakvoj vrsti istraživanja, a 2008. po prvi je puta transplatirao uzgojeni mokraćni mjehur u tijelo pacijenta sličnom tehnikom “sijanja” ljudskih stanica, a smatra kako ne postoje prepreke da se ta praksa usavrši i s drugim organima u tijelu.

24sata

Autor 11.3.2011. u 02:57