Večerašnja pomrčina Mjeseca jedna je od najdužih i najimpresivnijih u povijesti

Autor 15.6.2011. u 12:31

Večerašnja  pomrčina Mjeseca jedna je od najdužih i najimpresivnijih u povijesti

VEČERAŠNJA pomrčina Mjeseca jedna je od najdužih i najimpresivnijih u povijesti. Osim u priloženom live streamu, pomrčinu Mjeseca možete pratiti i OVDJE.

Pomrčina je počela oko 18 sati i 24 minute po našem vremenu (točno vrijeme početka ovisi o mjestu opažanja) kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu. Prvi dio pomrčine (ulazak u Zemljinu polusjenu) nije bio vidljiv iz naših krajeva, a i inače ga je bilo teško uočiti jer je Mjesec još uvijek primao svjetlo direktno od Sunca.

Potpuna pomrčina će biti vidljiva iz naših krajeva. Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a nekoliko minuta kasnije Mjesec se pojavio na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute, čitav se Mjesec našao u Zemljinoj sjeni i tu ostaje do oko 23 sata i 2 minute.

Mjesec će biti najtamniji oko 22 sata i 14 minuta. Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu će svojim punim sjajem ponovno zablistati puni Mjesec.

Index.hr

Autor 15.6.2011. u 12:31