Vježbe čije efekte još niko nije osporio: Tajna Pet Tibetanaca

tačno.net
Autor 29.1.2014. u 11:57

Vježbe čije efekte još niko nije osporio: Tajna Pet Tibetanaca

Stare četiri hiljade godina i danas sačuvane u izvornom obliku, toliko blagotvorne da još nemaju ozbiljnu konkurenciju, pet poza ili Pet Tibetanaca su vježbe koje biste morali uvesti u svoj životni stil i ritam.

Ne samo da istežu, podižu energetski nivo, stimulišu žlijezde sa unutrašnjim lučenjem i svih sedam čakri, već jačaju i imunitet i ni malo nisu zahtjevne. Za početak će vam za celu seriju trebati samo TRI minuta, a kasnije najviše 16.

1. Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dolje, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smjeru kazaljki na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osjetite mučninu, a u početku hoćete, pošto završite sva okretanja, stanite sa ispruženim rukama I fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz tijelo sa dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stepeni) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste. Neka koljena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. Sjednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte koljena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sjedeći položaj.

5. Počnite ovu vježbu tako što pridržavate tijelo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vrijeme izvođenja ove vježbe tijelo ne smijete spuštati na tlo.

Pravilo koje treba slijediti:

Najbolje je raditi vježbe ujutru, oko pola sata nakon ustajanja i prije doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, druge nedjelje četiri, treće pet i sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koje treba da poštujete dokle god radite Tibetance.

buka.com

tačno.net
Autor 29.1.2014. u 11:57