Vodič za kineske turiste: Ne čačkajte nos, ne vičite na ulici…

tačno.net
Autor 3.10.2013. u 13:06

Vodič za kineske turiste: Ne čačkajte nos, ne vičite na ulici…

Instrukcije sadrže ilustrirane liste stvari koje su dozvoljene i spisak stvari koje nisu.

Nacionalna administracija za turizam objavila je ovaj pravilnik na 64 strane na svom web-sajtu pod nazivom “Vodič za civilizirani turizam”.

Vodič Kineze savjetuje da ne čačkaju nos u javnosti, da ne uriniraju u bazenima i da ne kradu pojaseve za spasavanje, sudeći po izvještaju informativne agencije AFP.

Pored toga što apelira na građane da ne puše na mjestima na kojima je pušenje zabranjeno i da ne bacaju đubre ili se deru na ulici, vodič takođe upozorava na iritirajuću naviku Kineza da tjeraju lokalno stanovništvo da ih slika.
S obzirom na sve veći broj Kineza koji putuju u inostranstvo, kineske vlasti izdale su instrukcije svojim građanima koje bi trebalo da im pomognu da se ponašaju civiliziranije kako ne bi brukali svoju zemlju.

Drugi detalji specifični su za razne zemlje. Vodič upozorava turiste da u Njemačkoj ne pucaju prstima na ljude već samo na životinje dok u Španiji žene uvijek u javnosti nose minđuše jer se bez njih osjećaju nago.

Žitelji Kine koji se odluče za Japan trebalo bi da izbjegavaju da se igraju sa svojom odjećom ili kosom u restoranu.

Ovaj spisak uputstava izdat je pred “Zlatnu nedjelju” javnih praznika kada milioni Kineza uzimaju odmor, prenosi B92.

Vodič je dizajniran tako da uputi Kineze kako da se ponašaju u inostranstvu ali i u svojoj zemlji a njegovo stvaranje podstaknuto je je sve većim brojem imućnih Kineza koji putuju van Kine.

Međutim, uprkos porastu imućnih građana i jačanju srednje klase, Kinezi su uspjeli da zarade reputaciju nezgodnih i nekulturnih turista.

U maju 2013. godine žena koja je dozvolila svom sinu da urinira u bocu nasred restorana u Hong Kongu izazvala je buru negativnih komentara, a mediji nisu bili sretni ni kada je petnaestogodišnjak iz Kine urezao svoje ime na zidove drevnog hrama Luksor u Egiptu.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.10.2013. u 13:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija