Wikileaks u finansijskom problemu

Autor 25.10.2011. u 15:00

Wikileaks u finansijskom problemu

VIDEO

Wikileaks, takozvana whistleblowing organizacija, saopštila je da će privremeno prestati da objavljuje tajna dokumenta. Kako je osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž to obrazložio, razlog je nedostatak novca.

Tokom poslednjih godinu dana, od kada je ova organizacija na svojim sajtovima počela da objavljuje ukradena tajna dokumenta američkih diplomata, razne finansijske i druge kompanije okrenule su Wikileaksu leđa.

Među onima čija je ovakva odluka nanela najviše štete Wikileaksu su PayPal i MasterCard preko kojih je najveći broj ljudi ovoj organizaciji uplaćivao novac – donacije. PayPal i MasterCard blokirali su Wikilieaksove račune, smatra se pod pritiskom američkih vlasti, pozivajući se na osnovne odredbe korisničkog ugovora po kojem im je zabranjeno da pružaju usluge onima koji krše zakon.

Video

“Od 7. decembra 2010, na snazi je finansijska blokada koju su samovoljno i nezakonito uveli Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal i Western Union. Taj napad je uništio 95 odsto naših prihoda”, rekao je Asanž. Wikileaks je sada, kako su saopštili, prinuđen da privremeno obustavi objavljivanje dokumenata i da se posveti aktivnom prikupljanju priloga. Oni su od decembra prošle godine trošili sopstvene rezerve koje su sada presušile, a zbog blokade računa su, prema rečima Asanža, izgubili desetine miliona dolara što je, dodaje, “politički napad na inicijativu SAD”.

Vreme

Autor 25.10.2011. u 15:00