Zašto emancipirane žene žele biti podčinjene u krevetu?

Autor 30.4.2012. u 21:16

Zašto emancipirane žene žele biti podčinjene u krevetu?

Zove se Anastasia Steele, 21 joj je godina, nevina je, srednjeg društvenog statusa, nešto kao sirotica iz našeg ‘Larina izbora’. Nikada nije imala dečka, studentica je književnosti i za sveučilišni list mora napraviti intervju s izvjesnim Christianom Grayom. On je 27-godišnji milijarder, valjda po uzoru na autora Facebooka, ali strašno zgodan, šarmantan, briljantni sveznalica, no jako tajanstven. Pri prvom susretu ne događa se ništa, ali pri drugom, slučajnom i fatalnom, ona shvaća da bi mogla biti zaljubljena.

Roman ‘Pedeset nijansi sivog’ opčinio čitateljice

Plamti tako romansa i sve je krasno, sve dok očarana djevojka svog milijardera ne dovuče do postelje, a onda prijeti drama. Šokirana, ali uzbuđena, otkriva da je on zapravo muška domina, kako u poslu, tako i u krevetu, tip koji uživa u sado-mazohističkim ispadima, onaj koji postiže vrhunac užitka mlateći partnericu i vežući je svilenom kravatom boje čelika. Doduše, on je i obziran, jer joj poslije svega nudi kremice i losione da ublaži boli. Anastazija je užasnuta, ali ljubav je ljubav, i zbog ljubavi pristaje na bičevanje, čak i kada dolazi od privlačnog milijardera, pri čemu počinje istraživati i mračne strane svoje seksualnosti. Svako zlo za neko zadovoljstvo, rekli bi naši.

To je ono što je podčinilo i opčinilo stotine tisuća čitateljica ‘Pedeset nijansi sivog’, romana prvijenca i prvog dijela najavljene trilogije J. L. James. J. L. James je pseudonim britanske TV-producentice srednjih godina, majke dvojice tinejdžera i supruge pisca scenarija TV-serija, koja se povremeno bavila pisanjem, a ovim je djelom prošle godine postala i u SAD-u autorica bestselera broj jedan, došla na listu najčitanijih fiction naslova The New York Timesa, a magazine Time uvrstio ju je među stotinu najutjecajnijih ličnosti 2012.

Malo pornografskog glamura, malo prelaska granice dopuštenoga, malo starog klišeja po principu ljepotica i zvijer, djevica i vampir, Edward Cullen i Bella Swan, sve to pomiješano s malo staromodne romantike, i eto uspjeha. Sado-mazohizam nije ništa novo, ni u literaturi, ni na platnu, ali onaj ‘klasičan’ obično ne podrazumijeva banalnosti kao što je ljubav u slučaju nevine Anastasie Steele. To je privuklo i filmske studije, pa je Universal već za rekordnih pet milijuna dolara otkupio prava na ekranizaciju romana, u nas se također piše o romanu, a naš je Profil najavio hrvatsko izdanje ‘Pedeset nijansi sivog’ u rujnu ove godine.

Riječ je o novom knjižarskom fenomenu dvojbenog umjetničkog uspjeha po uzoru na razvikanu vampirsku ‘Sumrak’ sagu, zbog koje su se zabrinuli ne samo književni kritičari, nego i analitičari društvenih trendova, pokušavajući odgonetnuti otkuda odjednom opčinjenost žena podčinjenom statusu u seksu. I to u vrijeme kada su u razvijenim društvima poput SAD-a dosegnule takav stupanj ravnopravnosti kakav nisu nikada dosad u povijesti, a muška dominacija nikada nije stajala na tako klimavim nogama.

Očijukanje sa seksualnom dominacijom u medijima

‘Intrigantno je koliki broj američkih žena fantazira o seksualnoj predaji, u vrijeme kada na radnom mjestu vuku glavne konce, čine 60 posto studentskog korpusa, sve ih je više samohranih majki mlađih od 30 godina, uskoro će premašiti muškarce u ulozi hraniteljice obitelji i 40 posto ih zarađuje više od muževa‘, kaže u Newsweeku Katie Roiphe, profesorica s Njujorškog sveučilišta i autorica tekstova o problemima morala, seksa i feminizma.

Thinkstock

Postfeminističke muške dobrice očito nisu ono o čemu maštaju ambiciozne, liberalno odgojene djevojke

I dok su neki uvjereni da je riječ o dobro pogođenim seksualnim maštarijama srednjovječnih žena, kao što je i sama autorica, koja je priznala da je stavila na papir vlastitu maštu, sve reakcije na društvenim mrežama pokazuju da su najgorljivije čitateljice papirnatog i elektronskog izdanja knjige djevojke između 20 i 30 godina. Dio kritičara to pripisuje rastu popularnosti ženske erotike i diskretnoj prirodi elektronske knjige, ali se čini da je ’50 nijansi sivog’ dio trenda očijukanja sa seksualnom dominacijom u medijima. U filmu o psihoanalizi i odnosu Frojda i Junga, redatelj David Cronenberg dao je mašti na volju, pa Jung (Michael Fassbender) i njegova pacijentica (Keira Knightley) prilično eksplicitno uživaju u sado-mazo seksu.

U novoj HBO-ovoj seriji ‘Djevojke’ (ima seksa i grada, ali bez glamuroznih krpica), 25-godišnje autorice scenarija, glumice i režiserke Lene Dunham, dečko jedne od junakinja kaže kako zna da ‘današnje ženske žele imati gazdu u krevetu’ i poručuje joj da bi je ‘najradije vezao za krevet i ne puštao tri dana’. Junakinja se, pak, povjerava gay-prijatelju da ponekad iz tog kreveta izlazi s modricama. I dok njezina prijateljica ima beskrajno nježnog i pažljivog dečka, koji je uvijek pita što joj se u ljubavnoj igri najviše sviđa, ona mašta o drčnom umjetniku koji joj poručuje da će je ‘preplašiti u krevetu’. Postfeminističke muške dobrice očito nisu ono o čemu maštaju ambiciozne, liberalno odgojene djevojke. Na svoj ironičan, zbunjeni način, one traže malo kreativne podčinjenosti, zaključuje Katie Roiphe.

Je li to i u seksualnoj prirodi žena? Analize dvadeset studija objavljenih u znanstvenom časopisu Psychology Today, dokazuje da ih 31 do 57 posto fantazira o prisilnom seksu. Katie Roiphe nagađa da bi jedan od razloga mogao biti silan pritisak na žene zbog ekonomske odgovornosti, želje za samostalnošću i ravnopravnošću u društvu, pri čemu su teatralne fantazije o podčinjenosti bijeg od svakodnevne turobne borbe za jednakost. Jednakost je možda nešto što želimo samo ponekad, na nekim mjestima i u nekim arenama. Možda su moć i svi ti imperativi ponekad naprosto dosadni, pretpostavlja Roiphe, dok feministkinja Katha Pollitt kaže: ‘Žene danas imaju više seksualne slobode i ekonomske moći kao ikada do sada, ali to ne znači da ne pate od kompliciranih osjećaja krivnje, srama i bezvrijednosti.’

Autor 30.4.2012. u 21:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija