Zdrav način života sprečava razvoj raka dojke kod žena

Autor 9.5.2011. u 11:25

Zdrav način života sprečava razvoj raka dojke kod žena

Gotovo polovica svih slučajeva raka dojke može se spriječiti ako bi žene zdravije živjele, otkrio je Svjetski fond za istraživanje raka, piše Telegraph. Razvoj potencijalno smrtonosne bolesti može se izbjeći s pola sata vježbanja na dan, ograničavanjem alkohola na samo jedno piće na dan i gubitkom težine, piše Telegraph.

– Brojke ukazuju da je još uvijek dalek put do podizanja svijesti o tome što žene mogu učiniti da spriječe karcinom dojke. Postoji mnogi slučajevi raka dojke koji se mogu spriječiti svake godine. Postoje uvjerljivi dokazi da konzumacija alkohola povećava rizik od raka. Kod postmenopauzalnih žena višak kilograma također povećava rizik – kaže Rachel Thompson, voditeljica u Svjetskom fondu za istraživanje raka.

Za prevenciju raka liječnici preporučaju ograničenu potrošnju masne, slane i šećerne hrane i pića, više voća, povrća i mahunarki u prehrani, manje crvenog i prerađenog mesa.

– Stil života ne mora nužno znači da će žena dobiti reka dojke, jer genetika i čimbenici okoliša također igraju ulogu – rekla je liječnica Rachel Greig.

Autor 9.5.2011. u 11:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija