Žene smatraju da im je izgled najviše pripomogao u karijeri

Autor 16.5.2011. u 08:53

Žene smatraju da im je izgled najviše pripomogao u karijeri

Fizički izgled žena, prema mišljenju njih samih, ima više utjecaja na razvoj karijere nego poslovna sposobnost, otkrilo je istraživanje časopisa Marie Claire provedeno na više od 3000 zaposlenih žena u dobi od 18. do 55. godina. Više od polovice ispitanih žena smatra kako spolne predrasude još uvijek postoje u poslovnom svijetu, dok je 44 posto njih reklo kako su doživjele neprikladne komentare na račun svog izgleda na radnom mjestu. 

Oko 46 posto žena otkrilo je da su na poslu doživjele neki oblik seksizma, 78 posto smatra da im je dobar izgled pomogao u dobivanju promaknuća, dok 60 posto njih misli da su žene s prekomjernom težinom diskriminirane na poslu. Oko 60 posto ispitanica vjeruje da su njihovi muški kolege bolje plaćeni te da imaju više privilegija na poslu, i kako će oni prije dobiti željeno promaknuće.

– Rezultati ovog istraživanja su zabrinjavajući, jer pokazuju kako poslovne politike kompanija ne podržavaju jednakost, a čak i ako to teoretski čine, u praksi je seksizam vrlo prisutan – smatra voditelj istraživanja, profesorica Ros Taylor.

Najveći utjecaj na razvoj karijere žene je poduka koju su primile od starijih kolega, smatraju one, a 58 posto bi radije imale ženu za šeficu nego muškarca. Mentorstvo i obuka su prema mišljenju ispitanica presudni za savladavanje kompliciranijih radnih zadataka, a 60 posto žena smatraju kako bez toga ne bi nikad napredovale.

Autor 16.5.2011. u 08:53